Saradnja Vlade sa kompanijom “Takeda” u oblasti zdravstva

od strane | 09/02/2023 | Azija, Svet

(Foto: Tanjug)

  Premijerka Ana Brnabić i regionalni direktor japanske kompanije “Takeda” za Istočnu Evropu Kiran Lihi potpisali su u Beogradu Memorandum o razumevanju za saradnju u oblasti BIO4 kampusa, u cilju poboljšanja dijagnostike retkih bolesti.

Brnabićeva je podsetila koliko se prethodnih godina radilo na poboljšanju zdravstva i medicine kroz različite projekte.

– Mi smo prethodnih nekoliko godina radili na nekoliko projekata koji uključuju tele-medicinu, a od prošle godine i na projektima koji se tiču upotrebe vešačke inteligencije u medicini kako bi sve više razvijali personalizovanu medicinu, poboljšli zdravstvenu zaštitu naših ljudi, a posebno onih koji boluju od retkih bolesti – kazala je premijerka.

Ona je iskazala zahvalnost ovoj japanskoj kompaniji koja postoji 242 godine, jer je prepoznala Srbiju kao zemlju koja ulaže u nove tehnologije, ali i kao jednu od, kako je navela, evropski značajnijih sila u istraživanju, razvoju i inovacijama.

– Radiću na tome da “Takeda” otvori i istraživački razvojni centar u Srbiji, ali i da bude jedan od prvih partnera u okviru BIO4 kampusa – navela je Brnabićeva.

Predsednica Vlade je dodala da investicije iz Japana imaju posebno mesto u poslovnom svetu Srbije, jer se ulaže tamo gde je najsigurnije i gde postoje najbolji uslovi poslovanja.

– Drago mi je što pored drugih japanskih kompanija danas imamo i kompaniju u sektoru farmaceutike gde otvaramo potpuno novu eru saradnje u ovoj oblasti koja nam je važna za budućnost – navela je ona.

Rekla je i da je godišnji budžet kompanije “Takeda” za istraživanje i razvoj pre dve godine bio 4,7 milijardi dolara i izrazila nadu da će potpisani sporazum makar deo toga doneti u Srbiju.

Direktor Lihi je kazao da potpisivanje Memoranduma o razumevanju predstavlja nastavak dugoročnih zajedničkih napora u cilju unapređenja zdravstvene zaštite u Srbiji, pri čemu je istakao da veoma ceni to što naša Vlada prepoznaje biotehnologiju i digitalizaciju kao jedan od glavnih prioriteta. On se posebno zahvalio premijerki na velikoj podršci i razumevanju potreba pacijenata.

– Strateški prioriteti japanske kompanije su u velikoj meri usklađeni sa prioritetima Vlade Srbije, kao što su digitalizacija u zdravstvu ili naša partnerstva u istraživanju kako bi se obezbedila predvidljivost i održivost zdravstvenog sistema – kazao je Lihi.

On je dodao da istraživanje podrazumeva saradnju Instituta za veštačku inteligenciju i kliničkih stručnjaka u cilju optimizacije dijagnoze retkih bolesti, a ulaganje ove firme u istraživanje i razvoj u potpunosti je u skladu sa projektom koji je pokrenula Vlada Srbije, BIO4 kampusom.

Istakao je i da je cilj kompanije “Takeda” da maksimalno ulaže svoju posvećenost, stručnost i resurse kako bi dodatno unapredila kvalitet života pacijenata u Srbiji.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...