Kim mobilisao mlade kako bi napravili 50.000 stanova u Pjongjangu

od strane | 26/02/2023 | Azija, Svet

(Foto: Youtube printskrin)

  Severnokorejski lider Kim Džong Un mobilisao je mlade kako bi pokrenuo novi projekat izgradnje stambenih objekata u Pjongjangu, pošto mu je cilj da napravi 50.000 domova u glavnom gradu.

Kim je prisustvovao svečanom postavljanju kamena temeljca za izgradnju domova u okrugu Sopo, gde je bilo i nekoliko hiljada mladih radnika, izvestila je severnokorejska novinska agencija KCNA.

Pre dve godine Kim je predstavio plan o izgradnji 50.000 novih domova u Pjongjangu, koji bi trebalo da budu završeni do 2025. godine, a državni mediji su objavili da je prošle godine završeno 10.000 stanova, uključujući i neboder od 80 spratova.

Južna Koreja je upozorila na sve veću krizu u sankcijama izolovanoj Severnoj Koreji, kao i na navodne smrtne slučajeve usled gladi u pojedinim regionima.

Rojters navodi da Severna Koreja nije potvrdila da je došlo do nestašice hrane, ali je zakazala sastanak državnog vrha za kraj februara kako bi razgovarala o poljoprivrednom razvoju, nazivajući ga „veoma važnim i hitnim zadatkom“.

Kim je rekao da se projekti pravljenja domova susreću sa „neviđeno teškim izazovima“ i izrazio zahvalnost za 100.000 mladih ljudi koji dobrovoljno učestvuju u realizaciji planova.

– Novi projekat izgradnje domaćinstava će biti još jedna ponosna stranica istorije naših pokreta mladih, simbol državne socijalističke revolucije, ali i političke borbe – istakao je Kim.

Prema njegovim rečima, projekat izgradnje domova pokazaće svetu kako Severna Koreja napreduje uprkos najtežim izazovima.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...