Azija će do 2025. trošiti polovinu svetske struje

od strane | 24/02/2023 | Azija, Svet

(Foto: Freepik)

  Azija će do 2025. trošiti polovinu svetske električne energije, pokazuju podaci Međunarodne energetske agencije (IEA).

Kako se navodi, Kina je najveći faktor u ovoj promeni i ona je do 2000. trošila samo deset odsto struje proizvedene u svetu, a pretpostavlja se da će do 2025. trošiti 33 odsto.

Iako se sada broj stanovnika Kine smanjuje, rastući životni standard znači rastuću potražnju za strujom. Očekuje se da će se broj stanovnika pojedinih azijskih država do sredine ovog veka povećavati, što će takođe značiti veću potrebu za strujom. Osim toga, porašće i životni standard u tim državama.

Kako su objavili iz Svetskog ekonomskog foruma (WEF), Azija sve više koristi obnovljive izvore energije, ali se zbog ogromne potražnje oslanja i na struju proizvedenu iz uglja.

U Kini se istovremeno povećava proizvodnja struje proizvedene iz obnovljivih izvora, kao i iz uglja.

Uprkos tome što se u najmnogoljudnijoj državi na svetu grade termoelektrane, očekuje se da će uskoro početi smanjenje emisije štetnih gasova. Ipak, ona će i dalje ostati na visokom nivou.

Takođe se očekuje da će se nastaviti rast emisije štetnih gasova u drugim azijskim zemljama.

Izvor: Kliks

Preporučene vesti:

Tamari Vučić uručena „Better World Best Commitment Award“

(Foto: Tanjug/Marko Đoković)Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić prisustvovala je u Kairu gala večeri u organizaciji "Hope Giver Campaign", u okviru koje joj je uručena nagrada "Better World Best Commitment Award"(Nagrada za najveću posvećenost boljem svetu), za...

Više...