U Australiji jagode beru roboti

od strane | 08/03/2023 | Australija, Svet

(Foto: Freepik)

  Jedna farma bobičastog voća u australijskoj državi Tasmaniji, u nedostatku radne snage koristi 16 robotskih kombajna za berbu koji su stigli iz Velike Britanije.

Ova farma je isprobala prvog robota u saradnji sa britanskom kompanijom “Dogtut tehnolodži“ pre skoro sedam godina.

Inače, svaki robot ubere oko četiri voćke u minuti, a uzgajivači kažu da im tehnologija pruža smirenost, jer industriju muči stalni nedostatak radne snage.

Osim toga, australijska vlada i privatni investitori finansirali su razvoj robota za berbu voća.

Međutim, postoje posebni izazovi pri korišćenju mehaničkog branja za meko voće, poput jagoda.

Prema rečima Rejčel Mekenzi iz organizacije “Bobičastvo voće Australije”, roboti su česti u proizvodnji borovnica, ali je manje uobičajeno da se koriste za berbu.

– Borovnice su otpornije voće i verujem da neke kompanije istražuju mehaničku berbu za nepremijum sorte. Uz povećanje troškova rada, predviđam da bi mehanička berba mogla postati češća u narednih pet godina, ali ne i u slučaju kupina, malina i jagoda – objasnila je Mekenzijeva.

Prema njenim rečima, troškovi rada predstavljaju najmanje 60 odsto troškova proizvodnje jagodičastog voća. Stoga, proizvođači su zainteresovani za ovaj metod ukoliko bi postojao način da se troškovi smanje.

Eva Tildervist, koja je zaposlila programere robota da upravlja njima, ističe da roboti rade zajedno sa ljudima.

– Oni nisu zamena za radnu snagu, to je više dodatak kapacitetima na farmi. To je mir za uzgajivače u slučaju da ne možete da dobijete radnu snagu koja vam je potrebna – navela je ona.

Roboti se kotrljaju po stazama između redova jagoda, a poseduju i desetine kamera koje im omogućavaju da snime svaku jagodu. Oni imaju dve “ruke“, koje odlučuju da li je voćka odgovarajuće veličine i oblika za branje. Jagoda se zatim stavlja u kontejner ili prebacuje u drugu tacnu.

Izvor: Vesti online

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...