Australija i Novi Zeland najbolja mesta za opstanak u slučaju nuklearne katastrofe

od strane | 09/02/2023 | Australija, Svet

(Foto: Freepik)

  Prema istraživanjima naučnog časopisa Risk Analisis, Australija i Novi Zeland su najbolja mesta za opstanak u slučaju nuklearne apokalipse.

To je utvrđeno na osnovu položaja gde se nalaze, kao i mogućnosti da se proizvedu dovoljne količine hrane i energije.

Osim te dve zemlje, kao povoljna mesta za opstanak nakon nuklearne katastrofe koja smanjuje sunčevu energiju i ponovno naseljavanje ljudske civilizacije, našli su se Vanuatu, Island i Solomonska Ostrva.

– Verovatno će postojati grupe preživelih širom planete čak i u najtežem scenariju – istakli su istraživači i dodali da oni u najotpornijim nacijama imaju najbolje šanse da izbegnu predindustrijski kolaps.

Prilikom istraživanja, autori su uporedili 38 ostrvskih zemalja na osnovu 13 faktora za koje su rekli da mogu predvideti uspeh kao postapokaliptično stanje preživljavanja, uključujući proizvodnju hrane, energetsku samodovoljnost, proizvodnju i uticaj katastrofe na klimu.

Veliki poljoprivredni proizvođači Australija i Novi Zeland udaljeni su od mesta koja su pogodna za nuklearne katastrofe i to im doprinosi da budu na vrhu tabele.

– Australijski rezervat za snabdevanje hranom je ogroman, sa potencijalom da nahrani mnogo desetina miliona dodatnih ljudi – navodi se u studiji.

Relativno dobra infrastruktura Australije, ogroman energetski višak, visoka zdravstvena sigurnost i budžet za odbranu pomogli su da ona ima najbolje rezultate u celini.

Međutim, Australija je imala jedan glavni faktor koji je delovao protiv toga – njene relativno bliske vojne veze sa Velikom Britanijom i SAD učinile su da je veća verovatnoća da će postati meta u nuklearnom ratu.

U toj oblasti, Novi Zeland je pokazao neke prednosti sa svojim dugogodišnjim statusom bez nuklearnog oružja.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...