Argentinske banke šire trezorne kapacitete zbog ogromne inflacije

od strane | 19/01/2023 | Južna Amerika, Svet

(Foto: Freepik)

  Argentinskom pezosu tako brzo pada vrednost da bankama ponestaje prostora za čuvanje novčanica koje su u opticaju.

Banke u ekonomiji tipično sklonoj krizi, uključujući Banco Galicia i lokalnu jedinicu španske Banco Santander SA, instaliraju više trezora za čuvanje gotovine u trenutku kada je novčanica najvećeg apoena vredna manje od tri američka dolara, piše Blumberg.

Samo prošle nedelje, poslovna komora u Buenos Ajresu pozvala je centralnu banku da počne da štampa novčanice većih apoena kako bi se pozabavila narastajućim problemima transakcija sa većim brojem novčanica.

Centralna banka se do sada odupirala pozivima da odštampa novčanicu sa apoenom većim od 1.000 pezosa, što je u sredu po uličnom kursu vredelo samo 2,65 dolara. Pošto cene rastu trocifrenim tempom godišnje, Argentinci užurbano podižu novac na bankomatima, dok turisti takođe često nose gomilu gotovine.

Za banke, koje moraju da transportuju gotovinu do ekspozitura banaka i bankomata, to otvara i jedinstvene prostorne izazove.

Kao odgovor na problem, Banco Galicia planira da ove godine otvori dva nova trezora za skladištenje gotovine, pošto je već povećala ukupan broj trezora sa dva u 2019. godini na 10 prošle godine.

Od kada je predsednik Alberto Fernandez preuzeo dužnost u decembru 2019. godine, količina novca u javnom opticaju se učetvorostručila na 3,8 biliona pezosa (20,8 milijardi dolara) sa 895 milijardi pezosa, prema podacima centralne banke. U međuvremenu, novčanica od 1.000 pezosa ostala je najveći apoen.

Poslovna komora koja grupiše male firme u glavnom gradu Argentine pozvala je monetarne vlasti da štampaju veće novčanice kako bi se olakšala trgovina.

Izvor: Biznis.rs

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...