Argentina uvodi novu novčanicu zbog visoke inflacije

od strane | 03/02/2023 | Južna Amerika, Svet

(Foto: Freepik)

  Argentinske vlasti su u uslovima visoke inflacije odlučile da uvedu novu novčanicu od dve hiljade pezosa, saopštila je Centralna banka te južnoameričke države.

Trenutno se u zemlji koriste novčanice od 1000, 500, 200, 100, 50, 20 i 10 pezosa.

Zbog naglog povećanja potrošačkih cena, koje su na kraju 2022. skočile za 94,8 odsto mnogi građani odavno govore o potrebi uvođenja novih apoena, pa i onih od 5.000 pezosa.

Inflacija od 94,8 odsto je najviša u Argentini u posljednje 32 godine i jedna je od najviših inflacija zabeležena u poslednje vreme takođe i u svetu, prema podacima AFP.

Pre dve godine, inflacija u ovoj latinoameričkoj zemlji iznosila je 50,9 odsto.

Prethodni rekord bio je 1991. sa više uzastopnih međugodišnjih stopa inflacije iznad 100 odsto i ta godina je obeležila kraj ciklusa hiperinflacije iznad 1.000 odsto.

Argentina, treća ekonomija po snazi u Latinskoj Americi, sputana je hroničnom inflacijom, koja je dvocifrena posljednjih 12 godina iz različitih razloga, kako domaćih – vraćanje budžetskih deficita, inflaciona očekivanja velikih razmera, tako i stranih – pandemija, uticaj rata u Ukrajini. Iz svih tih razloga usporen je oporavak ove države.

Izvor: Agencije

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...