Amerikanci sve manje troše, prodavci u velikom problemu

od strane | 07/03/2023 | SAD, Svet

(Foto: Freepik)

  Amerikanci jedva uspevaju da podnesu cene hrane koje ubrzano rastu. Stoga, manje kupuju ostale stvari, kao što su igračke, garderoba i proizvodi za kuću, što postaje veliki problem za prodavce, navodi Glas Amerike.

Menadžeri jednog od najvećih prodajnih lanaca “Volmart” navode da Amerikanci menjaju kupovne navike i pokušavaju da nađu sniženja, usled najveće inflacije koja je pogodila ovu generaciju.

– U Volmartu, koji kao prodavnica ima najveće svetske prihode, Amerikanci i dalje troše novac, ali više biraju i razmišljaju o tome šta će kupiti – kaže globalni izvršni menadžer Dag MekMilon.

Više cene hrane uticale su na prodaju električnih aparata, igračaka, kućnih aparata i garderobe u poslednjem kvartalu u ovom prodajnom lancu.

MekMilon veruje da će inflacija biti prisutna kada se odnosi na namirnice koje se kupuju ne bi li se odmah konzumirale i za one koje služe za kasniju upotrebu.

Prema navodima Ministarstva za rad, prosečne cene hrane skočile su za 11,3 odsto u januaru u odnosu na prošlu godinu i to je skoro pet odsto više od celokupne inflacije, a ujedno i najviši skok zabeležen od sedamdesetih godina prošlog veka.

Američki izvršni direktor kompanije “Volmart” Džon Furner istakao je da li se menja inflacija kada je reč o cenama hrane.

– Inflacija kod cena hrane se ne menja ni u jednoj kategoriji – kaže Furner.

Jak rast cena u ostalim kategorijama koje nisu hrana, naterale su prodavnice kao što je “Target” da snize cene u potpunosti, od igračaka do elektronike.

“Volmart” može bolje da se izbori od ostalih prodavaca, smatraju investitori, jer osnovne životne namirnice čine najveći deo njihove prodaje, čak 56 odsto. U “Targetu” to je oko 20 odsto, jer više prodaje stvari za opremanje doma, garderobu i kozmetiku.

Podaci Korbsajta, koji prenosi podatke američkog Biroa za statistiku, ukazuju na to da su prodavci kućnih aparata i nameštaja pod velikim pritiskom, jer je prodaja stvari za opremanje doma i baste prošle godine činila svega 11 procenata ukupne prodaje, što je pad u odnosu na 2017. kada je bila 15 odsto.

Glavni izvršni menadžer lanca “Houm dipo” Edvard Deker naveo je na koje proizvode su kupci trošili manje novca.

– U maloprodajnom lancu Houm dipo kupci su trošili manje na proizvode za podove i krovove u poslednjem kvartalu – kaže Deker.

Kada je garderoba u pitanju, Volstrit će više podataka imati u martu, kada prodavci obuće i odeće, kao što su “Kols”, “Nordstrom” i “Viktorija sikret” objave rezultate prvog kvartala.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...