Američka privredna komora prepoznata u Srbiji kao pokretač reformi           

od strane | 09/02/2023 | SAD, Svet

(Foto: Tanjug)

  Predsednik Američke privredne komore (APK) u Srbiji Stefan Lazarević izjavio je da je ova institucija prepoznata u našoj zemlji kao pokretač reformi, da sa komorama u regionu radi na stvaranju platforme koja će, između ostalog, doprineti i integraciji projekta „Otvoreni Balkan“.

Lazarević je naveo da je APK na kraju 2022. imala više od 230 članova, najveći broj do sada, pa naglasio da je to obaveza da još više budu okrenuti članovima i podstrek u borbi za predvidivo i stablno poslovno okruženje.

Zahvalio je svim kompanjama koje su članice APK i koje su doprinele dobrom imidžu komore na tržistu Srbije.

Podsetio je da je cela 2022. bila puna izazova za sve u privredi, iako je počela sa dozom optizmizma.

Lazarević je ocenio da je zbog Ukrajine, inflacije, podizanja kamatnih stopa i energetske krize 2022. bila godina izazova i neizvesnost, koji se prelivaju i na 2023. i najbolji odgovor je sprovođenje reformi i donošenje hrabrih odluka, kako privreda u Srbiji treba da izgleda u 21. veku.

Naveo je da je u tom cilju Američka privredna komora definisala četiri oblasti koje mogu da umanje efekte krize i doprinesu kreiranju modernog ambijenta u Srbiji.

– Nastavak digitalne transformacije privrede i društva, unapređenje zdravstvene zaštite, zelena agenda sa fokusom na zaštitu životne sredine, kao i energetske i regionalne integracije i Srbije i čitavog regiona u EU – kazao je on.

Lazarević je dodao da su predstavnici APK, nakon formiranja nove vlade, imali priliku da se sastanu sa premijerkom Anom Brnabić i ministrima i predstave akcioni plan reformi za 2023. godinu.

Zahvalio je Brnabić što je prepoznala Američku privrednu komoru kao jednog od glavnih pokretača reformi u Srbiji.

– Radili smo na poboljšanju odnosa i saradnji sa američkim privrednim komorama u regionu, kako bismo napravili održivu platformu kontinuiranu saradnje koja može da dovede do brzih regionalnih integracija i integracija projekta „Otvoreni Balkan“ – rekao je Lazarević.

Naglasio je da žele da intenziviraju saradnju i sa Vašingtonom, kako bi unapredili poslovne odnose Srbije i SAD, pa je ambasadoru Krisoferu Hilu zahvalio na podršci.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...