Ambasador SAD sa gradonačelnikom Kragujevca o budućim projektima i saradnji

od strane | 27/02/2023 | SAD, Svet

(Foto: Tanjug)

  Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil razgovarao je u Kragujevcu sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem o budućim projektima i saradnji koja je, kako je istaknuto, još kroz istoriju bila dobra.

Ambasador Hil je rekao da je vodio koristan razgovor sa zvaničnicima grada Kragujevca o postojećim investicijama ali i mogućnostima za dalju saradnju u mnogim oblastima.

– Drago mi je što sam u poseti Kragujevcu koji je poznat po svojoj istoriji ali koji ima i svetlu budućnost. Veoma sadržajne razgovore smo danas vodili o postojećoj saradnji, poput državnog Data centra gde od nedavno svoje podatke čuvaju velike američke kompanije, ali i o budućim investicijama. Kragujevac je blizu Beograda i to jedan veliki univerzitetski grad. Često u razgovoru sa ljudima u Beogradu čujem da su upravo studirali u Kragujevcu. Vidim da je Kragujevac opremljen i spreman da privuče mlade ljude, ali i investitore, tako da mi je posebno drago što sam danas ovde – rekao je Hil.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić zahvalio je ambasadoru na poseti, istakavši da Kragujevac ima odličnu saradnju sa američkom ambasadom.

– Veliko je zadovoljstvo što sam imao priliku da dočekam i razgovaram sa njegovom ekselencijom ambasadorom Kristoferom Hilom. Otvoreno smo razgovarali o mnogim temama, saradnji dve države kroz istoriju, dva svetska rata, ali i o tome kako Kragujevac danas sarađuje sa američkom ambasadom, pre svega preko Američkog kutka koji je u otvoren 2005. godine u našoj biblioteci. Današnji sastanak bila je prilika da se podsetimo programa koji su se sprovodili, onih koji su u toku, ali i o budućoj saradnji – kazao je gradonačelnik Nikola Dašić.

Posle razgovora sa gradonačenikom, ambasador Hil posetio je Muzej „21. oktobar“ i položio venac kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima u memorijalnom Spomen-parku „Kragujevački oktobar“ u Šumaricama.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

(Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)   Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju. "To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše...

Više...

Peking objavio Inicijativu za digitalni i zeleni razvoj Srbije

(Foto: Tanjug)  U Pekingu je objavljena „Inicijativa za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju na polju digitalne ekonomije i zelenog razvoja“, koja između ostalog treba da doprinese postizanju održivog razvoja privrede, društva i životne sredine u 34 zemlje...

Više...

Cena litijuma u Kini najniža u poslednje dve godine

(Foto: Freepik)  Prema podacima sa kineskih berzi, cena litijuma je pala na najniži nivo od septembra 2021. godine. Vrednost litijum-karbonata je pala ispod 165.000 kineskih juana, odnosno ispod 21.273,94 evra po toni. Cena litijum-karbonata je na mesečnom nivou...

Više...