Ambasador Hil: Sve bolji odnosi SAD i Srbije, mesto vam je u EU

od strane | 08/02/2023 | SAD, Svet

(Foto: Tanjug)

  Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da su odnosi Srbije i SAD sve bolji, kako bilateralni, tako i trgovinski, kao i da su američke investicije u Srbiji vredne 4,5 miilijardi dolara.

Hil je za K1 televiziju rekao i da SAD apsolutno podržavaju Srbiju na evopskom putu i da žele da Srbija postane član EU.

– Mnogo je napretka u ekonomskim odnosima i to je važno. Jedan od glavnih elemenata koje tu imamo je Američka privredna komora. Ovde imamo velike investicije. Velike američke kompanije odlučile su da investiraju ne samo u Srbiju, već i njenu budućnost i njenu sledeću generaciju. Investicije su 4,5 milijardi dolara i to je ozbiljan novac – rekao je Hil.

Dodao je da se iz Srbije mnogo izvozi u SAD i konstatovao da geografski jesmo udaljeni, ali da je trgovinsku razmena u porastu.

Što se tiče američkih investicija, Hil ističe da je Evropa odlično tržište i da, ako hoćete da budete uspešni na tom tržištu, morate da vodite računa gde će biti proizvodnja i da budete strateški pozicionirani.

Ambasador kaže da je uveren da su mnogi odlučili da ta proizvodnja bude upravo u Srbiji, a posebno je impresioniran mladom generacijom u našoj zemlji.

– Mnogi od njih dolaze sa tehničkih fakulteta. Imate uspešne univerzitete, ne samo u Beogradu, već i u Nišu. Sada ću ići u Kragujevac, za koji čujem da ima uspešan Univerzitet. Ono što čini interesantnim da ovde ulažemo jeste što Srbija vodi računa o mladoj generaciji i trudi se da se osećaju sigurnim ovde, da mogu da ostanu i imaju posao – rekao je američki ambasador.

Navodi da, iako je Srbija dobro mesto za investicije, postoje izazovi, kao što su, kako je rekao, ostaci prošlosti, odnosi sa Moskvom i izazovi kao što je Kosovo.

Takođe, Hil je naglasio da SAD žele da vide Srbiju u EU.

– Za nas je važno da Srbija postane članica EU, što mi apsolutno podržavamo, jer EU ona predstavlja grupu možda naših najboljih prijatelja na svetu. Stalo nam je da Srbija postane deo EU i da naši odnosi ne budu samo bilaterano dobri, već da bude i deo EU – poručio je američki diplomata.

Podsetio je i da SAD podržavaju inicijativu regionalnog povezivanja Otvoreni Balkan.

– Ono što je potrebno ovom regionu je još dublja regionalna integracija, jer ako ste kompanija koja sa strane gleda gde će da stavi svoje proizvodne pogone, ona gleda da to ne bude tržište samo jedne zemlje, već da tu bude više zemalja. Tako da su inicijative poput Otvorenog Balkana apsolutno odlične inicijative – poručio je američki ambasador.

On je dodao da želi da bude deo procesa poboljšanja odnosa Srbije i SAD.

– Veština na koju sam najviše ponosan jeste što sam tu da saslušam ljude i da pokušam da razumem njihove stavove. Mnogo se razlikujemo, ali ono što mogu da garantujem je da me zanima šta ljudi kažu i njihovi razlozi – zaključio je Hil.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Tamari Vučić uručena „Better World Best Commitment Award“

(Foto: Tanjug/Marko Đoković)Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić prisustvovala je u Kairu gala večeri u organizaciji "Hope Giver Campaign", u okviru koje joj je uručena nagrada "Better World Best Commitment Award"(Nagrada za najveću posvećenost boljem svetu), za...

Više...