SAD pokrenule projekat elektrifikacije sela u Senegalu

od strane | 22/01/2023 | Afrika, Svet

(Foto: Freepik)

  Ministarka finansija SAD Dženet Jelen je u Senegalu svečano pokrenula novi projekat elektrifikacije sela u toj afričkoj zemlji, koji će dostavljati energiju za 350.000 ljudi.

– Naš cilj je produbljivanje uzajamnih ekonomskih odnosa. Želimo da investiramo u dostupnost električne energije na celom kontinentu, a oslanjaćemo se i na obnovljive izvore energije – rekla je Jelen.

Deo projekta elektrifikacije je i solarni panel koji će snabdevati strujom 70 sela u zemlji, prenosi Rojters.

– Projekat elektrifikacije Senegala je tehnički podržala američka inicijativa Ju-Es pauer Afrika, a troškove projekta u iznosu od 83,6 miliona evra pokriće pozajmica od Eksport-import banke – dodala je ministarka finansija SAD.

U Senegalu je struja dostupna u 70-80 odsto svih domaćinstava, ali problem predstavljaju ruralna područja.

Jelen tvrdi da ova neravnoteža može da predstavlja i priliku za ekonomski razvoj koji će podići ekonomiju Senegala.

Inače, Dženet Jelen je u Afriku doputovala sa predstavnicima američke firme Veldi Lamont, koja gradi kapacitete za proizvodnju električne energije, a posetiće još dve zemlje da bi proširila ekonomske veze između SAD i afričkih država.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Tamari Vučić uručena „Better World Best Commitment Award“

(Foto: Tanjug/Marko Đoković)Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić prisustvovala je u Kairu gala večeri u organizaciji "Hope Giver Campaign", u okviru koje joj je uručena nagrada "Better World Best Commitment Award"(Nagrada za najveću posvećenost boljem svetu), za...

Više...