Završen Kustendorf: Zlatno jaje izraelskom filmu “Pismo svinji“

od strane | 30/01/2023 | Kultura, Srbija

(Foto: Kustendorf)

  Na zatvaranju 16. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf, nagrada „Zlatno jaje“ za najbolji film pripalo je izraelskom ostvarenju „Pismo svinji“, rediteljke Tal Kantor.

Film donosi priču o preživelom iz Holokausta koji čita pismo napisano svinji koja mu je spasila život, a učenica slušajući njegovo svedočenje tone u san u kome se suočava sa pitanjima identiteta, kolektivne traume i ekstremima ljudske prirode.

– Ovo je velika čast. Neverovatno je što sam ovde da podelim ovaj film sa vama koji dolazi iz dubine moga srca. Bila je privilegija ovih dana biti na Kustendofru i slaviti umetnost, film, interakciju i dijalog – rekla je Kantor.

„Srebrno jaje“ otišlo je u ruke Dulme Purev-Očev iz Mongolije za film „Sneg u septembru“, a „Bronzano jaje“ za film „Afrikata“ Ane Đimeši iz Mađarske.

Nagrada „Vilko Filač“ za najbolju fotografiju pripala je Evanu Maragkudakisu, direktoru fotografije grčkog filma „Na Kserksovom tronu“.

Specijalna nagrada otišla je u ruke Aleksandre Lazarovski za film „Više od života“ (Srbija/Francuska), nagrada za najpoetičniji film uzbekistanskom ostvarenju „Kaseta“ Temura Muratova, dok je nagrada publike pripala Hamidrezi Gasemi iz Irana za „Povetarac“.

Jednom od najvećih savremenih srpskih dramskih pisaca Dušanu Kovačeviću dodeljena je nagrada „Drvo života“ za buduća ostvarenja.

– „Drvo života“ kao nagrada ima dvojako značenje, prvo za dugogodišnj rad u svetu filma, a drugo je za budući film, što je lepa obaveza i nada da ćete možda još nešto uraditi, ako vas dobri Bog pogleda – rekao je Kovačević.

Zatvarajući festival, Emir Kusturica je podsetio da je Kustendorf zatvaran na različite načine sa „doviđenja, kako ste“ ili „ne bih vas više zadržavao“, ali da se u sadašnjoj situaciji u svetu treba pozdraviti „sa željom“.

– U današnjem svetu se o slobodi sve ređe priča. Jedan od razloga zašto je festival imao slogan „Umetnost iznad svega“ je zato što je umetnost oduvek izražavala slobodu. Sloboda se izgubila ne samo iz rečnika, već iz ljudskog života, a ja vas sve molim izgovarajući stare reči „ne bih vas više zadržavao“, mislite na slobodu i tragajte za tom izgubljenom slobodom koja je u proteklim vekovima nestala iz naših života – zaključio je Kusturica.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...