Za sedam projekata u Srbiji EU izdvojila 263 miliona evra bespovratnih sredstava

od strane | 23/01/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Freepik)

  Evropska unija podstiče Zelenu agendu u Srbiji i nedavno je pokrenula novi paket podrške za energetiku za Zapadni Balkan.

Od podrške za ugrožena domaćinstva i preduzeća, u cilju ublažavanja posledica rasta cena energenata, do plana za izgradnju nove elektrane i farme vetrenjača, ovi planovi će uskoro biti materijalizovani u Srbiji i regionu.

Srbija i EU su postigle sporazum o sedam novih projekata u oblasti energetike, životne sredine i saobraćajne infrastrukture.

Ovo je ujedno i najveća investicija EU u Srbiji usmerena na zelenu ekonomiju.

Operativni odbor EU i njene države članice su u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) odobrile 263 miliona bespovratnih sredstava za sedam projekata u Srbiji.

Odobrena sredstva dopunjuju kreditno finansiranje Evropske investicione banke (EIB), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i nemačke banke KfW, kao i nacionalna sredstva koja je obezbedila Srbija.

Ova sredstva predstavljaju kontinuiranu donaciju Evropske unije kojom se pruža podrška Zelenoj agendi za Zapadni Balkan i deo su Ekonomskog i investicionog plana EU.

Novi projekti će se pozitivno odraziti na kvalitet života širom Srbije zahvaljujući boljoj povezanosti i smanjenju nepotrebnih emisija i urušavanja životne sredine, ka i na ekonomski rast, nove poslovne prilike i radnih mesta.

Donacija za energetski sektor u Srbiji je deo sredstava u iznosu od 500 miliona evra za projekte u ovom sektoru u zemljama Zapadnog Balkana koja su najavljena na nedavno održanom samitu EU i Zapadnog Balkana u Tirani.

Na pomenutom samitu, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen je prošle godine predstavila Paket podrške za energetiku za Zapadni Balkan.

– Paket se sastoji od milijardu evra bespovratnih sredstava EU sa ciljem da se Zapadnom Balkanu pomogne da reši neposredne posledice energetske krize i unapredi kratkoročnu i srednjoročnu otpornost u ovom pogledu. Prva polovina paketa se sastoji od 500 miliona evra budžetske podrške za ublažavanje uticaja rasta cena energenata na ugrožena domaćinstva i mala i srednja preduzeća te za podršku energetskoj tranziciji i sigurnosti snabdevanja u regionu. Za januar 2023. planirana je isplata 90 odsto sredstava, dok će ostatak biti isplaćen u toku godine ili početkom sledeće, u zavisnosti od uspeha sa kojim partneri sa Zapadnog Balkana budu implementirali nacionalne akcione planove – objasnila je predsednika EK der Lejen.

Ona je dodala i na šta se sve odnosi drugi paket.

– Drugi deo paketa sastoji se od još 500 miliona evra namenjenih diverzifikaciji izvora energije, proizvodnji obnovljive energije, te unapređenju međupovezanosti u sistemima prenosa gasa i električne energije u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) – objasnila je der Lejen.

Ukupna pomoć Evropske unije za energetski sektor od 2000. do danas iznosi 835 miliona evra.

Izvor: EU u Srbiji

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...