Za firme iz Srbije nova pravila izvoza za Nemačku

od strane | 26/01/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Freepik)

  Za kompanije iz Srbije koje izvoze sirovine i usluge na nemačko tržište od ove godine važe nova pravila. Te firme moraće da dokažu da nisu zagađivači životne sredine i da poštuju ljudska prava, u skladu sa novim zakonom o lancima isporuke u Nemačkoj.

Od januara ove godine, izvoz sirovina, komponenti, poluproizvoda i usluga na nemačko tržište teče po novom režimu koji obuhvata domaće i strane kompanije.

– Što se tiče zaštite prava zaposlenih, to se odnosi na zabranu upotrebe dečjeg rada, zabranu bilo kakvog prinudnog rada, zloupotrebu privatnog obezbeđenja, prava zaposlenih na udruživanje, prava zaposlenih na primerenu zaradu, primerenu zaštitu na radnom mestu, zabranu protiv pravnog oduzimanja zemljišta – objašnjava Tanja Lindel, pomoćnik direktora Sektora udruženja privrede Privredne komore Srbije.

Kada je reč o ekološkoj odredbi, zakon se oslanja na tri konvencije – o upotrebi žive, dugotrajnom uticaju štetnih supstanci i prekograničnom kretanju otpada i njegovom skladištenju.

– Sada morate da dokažete, zapravo, da je ne samo proizvodnja nego i transport vaše robe sto posto zelen. To znači da ne možete više da koristite kamione na dizel, dakle morate transportovati robu nekim prevoznim sredstvom koje je zeleno. Na prvom mestu će to pogoditi sve one industrije koje sarađuju sa visokotehnološkim industrijama u Nemačkoj, što znači metalska, elektro, mašinska industrija, gotovo sve grane industrije – objasnio je Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku.

Nemačka agencija za ekonomsku politiku i poslove vršiće kontrolu primene novih pravila u firmama koje će dalje na dobavljače iz Srbije, ugovorom prenositi deo obaveza. Ko ih ne poštuje, platiće kaznu.

– Za nemačke kompanije su predviđene visoke kazne, od 100, 200, 500 i 800 hiljada evra, do viših kazni kao što su za kompanije koje imaju godišnji promet preko 400 miliona evra, čak do dva procenta godišnjeg prometa i zabranu učešća na javnim tenderima preko tri godine. Samim tim što je strana firma kažnjena, doći će do prekida ugovornog odnosa naše kompanije, tj. naše kompanije su u riziku da izgube svog partnera ako ne poštuju obaveze – naglasila je Tanja Lindel.

U ovoj godini zakon važi samo za one nemačke kompanije koje zapošljavaju više od 3.000 ljudi, a od sledeće i na one sa preko 1.000 zaposlenih. Očekuje se da slični akt o izvozu uskoro bude donet na nivou čitave EU.

Upućeni ukazuju da će promene biti skupe, ali neophodne. Za to će im, navode, biti potrebni i podsticaji države.

– Na primeru jedne male kompanije koja ima do pedeset zaposlenih u metalskoj industriji će te promene koštati pet do deset miliona evra u narednih tri do pet godina. Ako one to ne budu uradile, njihova konkurencija se smanjuje. Našim kompanijama najviše konkurišu takve slične kompanije iz Mađarske, Hrvatske, Bugarske, Rumunije, one su sve u EU i imaju te podsticaje, one će biti konkurentnije u izvozu nego naše kompanije – izjavio je Rajić.

Iz Srbije u Nemačku izvozi 2.700 kompanija, a koliko njih učestvuje u lancima dobavljača, tek treba da se utvrdi.

Privredna komora Srbije će u martu otvoriti kancelariju za pomoć, da bi tim kompanijama olakšala prilagođavanje na nova nemačka pravila.

Izvor: RTS

tagovi: firme | izvoz | nemacka

Preporučene vesti: