Za dodelu seoskih kuća u 2023. obezbeđeno 500 miliona dinara

od strane | 24/02/2023 | Selo, Srbija

(Foto: Freepik)

  Vlada Srbije je usvojila Uredbu o utvrđivanju Programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji države za 2023. za šta je predviđeno 500 miliona dinara.

Kako je navedeo u saopštenju Vlade, cilj ovog programa je smanjenje migratornih kretanja stanovništva koja dovode do depopulacije u ruralnim područjima, motivisanje seoskog stanovništva da ostane na selu, kao i podsticanje mladih da se vrate na selo rešavanjem stambenog pitanja.

– Očekivani efekat ovog programa je naseljavanje oko 300 seoskih kuća sa okućnicom u ruralnim područjima, a za ove namene obezbeđeno je 500 miliona dinara – stoji u saopštenju.

Podsećamo da je ranije najavljeno raspisivanje novog konkursa za dodelu seoskih kuća pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu.

Reč je o ovogodišnjem konkursu koji je nastavak prethodnog, tokom kog je kupljena 1.631 kuća u 570 sela.

Očekuje se da će ovog puta stići najmanje 5.000 zahteva kako bi građani Srbije kupili neku od nekretnina u srpskim selima.

Od početka sprovođenja ovog programa 2021. godine, opredeljeno je 1,7 milijardi dinara, dok je tokom prošle godine 980 seoskih kuća sa okućnicom kupljeno sredstvima iz ovog programa za 1.080 milijardi dinara i one se nalaze u 396 sela širom Srbije, u 103 jedinice lokalne samouprave.

Prema podacima Ministarstva, najtraženija sela za kupovinu kuća su Gajdobra, Despotovo, Mladenovo, Nova Gajdobra, Obrovac, Parage, Pivnice, Silbaš i Tovariševo.

Selo koje je do sada imalo najviše dodeljenih kuća je Bačko Petrovo Selo – 55 kuća.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...