Vučić: U vojsku i domaću namensku industriju dodatnih 700 miliona evra pre kraja godine

od strane | 20/02/2023 | Politika, Srbija

(Foto: RTV Pink printskrin)

  Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u Abu Dabiju da će pre kraja godine biti obezbeđeno ulaganje od dodatnih oko 700 miliona evra u vojsku i domaću odbrambenu industriju.

– Imaćemo mimo budžeta izdvajanje od najmanje 500 miliona eva, a pošto ćemo pre kraja godine da pazarimo dronove, to će da bude 700 miliona evra – rekao je Vučić tokom obilaska Međunarodnog sajama naoružanja i vojne opreme „IDEX 2023“ u Abu Dabiju, u okviru radne posete UAE.

Nijednog trenutka, kako je naveo, neće nam biti veći javni dug od 56 odsto BDP-a.

– Kako da nam postoji zemlja (ako ne ulažemo u vojsku), sami smo, jedini koji ne pripadamo nijednom bloku. Kako drugačije da opstanemo – zapitao je srpski predsednik.

Napomenuo je da je velika potražnja za naoružanjem u svetu.

– Velika je potražnja, jer će sve da nestane. Svi hoće da nam kupe granate, mine, rakete, bojeve glave… sve što ima eksplozivno punjenje. Svi hoće da nam to kupe za narednih 20 godina, pošto svi planiraju da ratuju u narednih 20 godine. Svi se spremaju za nešto, jedino treba mi da budemo budale da to ne vidimo. Tako da ćemo se i mi naoružati i ne brinite za finansijsku situaciju u zemlji – brnemo o tome – poručio je Vučić.

Ponovio je da je počela sveopšta trka u naoružavanju i da „jedna Poljska“ razmišlja da podigne budžet za vojsku na pet odsto.

– Mi smo na dva odsto, a kako je krenulo podići ćemo na tri, ko ne bude imao ozbiljnu vojsku biće napadnut. Država će da podigne kapacitet – najavio je on.

Srbija pregovara sa Francuzima o kupovini višenamenskih borbenih aviona Rafal, što bi, kako je podvukao, bilo najveće izdvajanje srpskog vojnog budžeta, koje bi iznelo i do tri milijarde evra.

– Mi pregovaramo sa Dasu avijejšn, razgovarali smo i kada sam bio u Parizu. Ako se ta nabavka dogovori, bila bi to najskuplja investicija. Biće najskuplje, to će ići svakako na preko tri milijarde evra, a imate i uračunatu inflaciju – rekao je Vučić.

Predsednik je kazao da moramo da imamo snažnu vojsku.

– Inače nas neće biti, nestali bi kao zemlja za tri dana – poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Abu Dabija tokom obilaska sajma naoružanja.

On je pozvao mlade ljude da se prijave u specijalne jedinice, navodeći da će im osnovna plata biti 220.000 dinara, a da će im ukupna primanja premašiti 2.000 evra.

Vučić je istakao da svi kupuju najbolje, tenkove za 12 do 13 miliona evra, a Srbija za milion i po do dva. Kaže i da Srbija ima veliki broj tenkova, ali nema vozače i nišandžije.

– Zato moramo da imamo veće plate, a svako će primati preko 260 hiljada, značajno preko 2.000 evra – istakao je srpski predsednik.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: