Vučić u Abu Dabiju: Uskoro prvi ugovor o kupovini dronova „samoubica“

od strane | 21/02/2023 | Politika, Srbija

(Foto: Twitter)

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da ćemo u roku od 48 sati potpisati prvi ugovor sa UAE o kupovini njihovih dronova „samoubica“, koji će veoma brzo stići u Srbiju.

– To su dronovi samoubice i biće na teritoriji Srbije, a i mi ćemo nadamo se već u narednih pet ili šest meseci moći da imamo prve srpske dronove samoubice u Vojsci Srbije – rekao je Vučić novinarima na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme „IDEX 2023“ u Abu Dabiju.

Istakao je da „vojska nije igračka“ i da je to komplikovan proces i da su te procedure duge za prijem novog naoružanja u Vojsku Srbije.

Vučić je rekao da moramo dalje da radimo na svemu drugom, jer je izazovan period pred nama.

– Na osnovu ovoga što sam mogao da vidim po izjavama Putina jasno je da će on veoma žestoko nastaviti borbu u Ukrajini što će, kao i inače ekskalacija sukoba, dodatno otežati poziciju Srbije u političkom, vojnom i svakom drugom smislu. To je kao što smo očekivali i očekujem da to vidimo već za dan, dva ili tri, velike promene na ratištu i značajne promene u daljem političkom delovanju ka Srbji, i sa zapadne strane, i od strane drugih međunarodnih faktora – rekao je Vučić.

Kazao je da je imao važne dodatne razgovore sa našim kompanijama odbrambene industrije, koje moraju da se reformišu, da uvedu pravo korporativno upravljanje i posluju po tržišnim principima, kao i da ne smeju da prodaju svoje proizvode ispod cene koštanja.

Vučić je naveo da su Emirati zadovoljni našim razvojnim projektima koje smo im predstavili, a to su naši haubički meci i novi kalibri koji tuku na preko 70 kilometara.

–  Želimo da dostignemo ono što bi ličilo na američki Hajmars, da probamo to da dostignemo kroz razvoj za godinu dana, što znači da bude za dve godine u našem naoružanju – istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da treba sve više da se oslanjamo na naše materijale, kao i da radimo kompozitne materijale.

Vučić je rekao da je šeik Muhamed Bin Zajed al Nahjan, predsednik UAE, posetio danas štand Srbije u okviru 16. Međunarodnog sajma vojnog naoružanja i opreme „IDEX 2023“ u Abu Dabiju i da smo mu predstavili sve što je izloženo na srpskom štandu.

– Mi smo mali i siromašni i ne možemo da se poredimo sa njima, ma koliko vodili nezavisnu i samostalnu spoljnu politIku. On je veliki u finansijskom i u svakom drugom smislu. Sa njim sam razgovarao i pre 10 godina na ovom istom mestu, kada je sve bilo 10 puta manje i drugačije. Emirati su napredovali za 10 godina, kao i mi – naveo je srpski predsednik.

On je rekao da će tokom posete Emiratima imati sastanke sa ministrom spoljnih poslova UAE, telefonski razgovor sa španskim premijerom Pedrom Sančezom i još nekoliko ekonomskih sastanaka.

Vučić je istakao da je to bila velika čast za našu zemlju i da je prikazan ponos naše odbrambene industirje.

– Uspeli smo da dovedemo i deo privatnika koji su predstavili svoje naoružanje i razvojne projekte koji su sada u Tehničko opitnom centru Srbije – poručio je Vučić.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...