Vučić u Abu Dabiju: Uskoro prvi ugovor o kupovini dronova „samoubica“

od strane | 21/02/2023 | Politika, Srbija

(Foto: Twitter)

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da ćemo u roku od 48 sati potpisati prvi ugovor sa UAE o kupovini njihovih dronova „samoubica“, koji će veoma brzo stići u Srbiju.

– To su dronovi samoubice i biće na teritoriji Srbije, a i mi ćemo nadamo se već u narednih pet ili šest meseci moći da imamo prve srpske dronove samoubice u Vojsci Srbije – rekao je Vučić novinarima na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme „IDEX 2023“ u Abu Dabiju.

Istakao je da „vojska nije igračka“ i da je to komplikovan proces i da su te procedure duge za prijem novog naoružanja u Vojsku Srbije.

Vučić je rekao da moramo dalje da radimo na svemu drugom, jer je izazovan period pred nama.

– Na osnovu ovoga što sam mogao da vidim po izjavama Putina jasno je da će on veoma žestoko nastaviti borbu u Ukrajini što će, kao i inače ekskalacija sukoba, dodatno otežati poziciju Srbije u političkom, vojnom i svakom drugom smislu. To je kao što smo očekivali i očekujem da to vidimo već za dan, dva ili tri, velike promene na ratištu i značajne promene u daljem političkom delovanju ka Srbji, i sa zapadne strane, i od strane drugih međunarodnih faktora – rekao je Vučić.

Kazao je da je imao važne dodatne razgovore sa našim kompanijama odbrambene industrije, koje moraju da se reformišu, da uvedu pravo korporativno upravljanje i posluju po tržišnim principima, kao i da ne smeju da prodaju svoje proizvode ispod cene koštanja.

Vučić je naveo da su Emirati zadovoljni našim razvojnim projektima koje smo im predstavili, a to su naši haubički meci i novi kalibri koji tuku na preko 70 kilometara.

–  Želimo da dostignemo ono što bi ličilo na američki Hajmars, da probamo to da dostignemo kroz razvoj za godinu dana, što znači da bude za dve godine u našem naoružanju – istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da treba sve više da se oslanjamo na naše materijale, kao i da radimo kompozitne materijale.

Vučić je rekao da je šeik Muhamed Bin Zajed al Nahjan, predsednik UAE, posetio danas štand Srbije u okviru 16. Međunarodnog sajma vojnog naoružanja i opreme „IDEX 2023“ u Abu Dabiju i da smo mu predstavili sve što je izloženo na srpskom štandu.

– Mi smo mali i siromašni i ne možemo da se poredimo sa njima, ma koliko vodili nezavisnu i samostalnu spoljnu politIku. On je veliki u finansijskom i u svakom drugom smislu. Sa njim sam razgovarao i pre 10 godina na ovom istom mestu, kada je sve bilo 10 puta manje i drugačije. Emirati su napredovali za 10 godina, kao i mi – naveo je srpski predsednik.

On je rekao da će tokom posete Emiratima imati sastanke sa ministrom spoljnih poslova UAE, telefonski razgovor sa španskim premijerom Pedrom Sančezom i još nekoliko ekonomskih sastanaka.

Vučić je istakao da je to bila velika čast za našu zemlju i da je prikazan ponos naše odbrambene industirje.

– Uspeli smo da dovedemo i deo privatnika koji su predstavili svoje naoružanje i razvojne projekte koji su sada u Tehničko opitnom centru Srbije – poručio je Vučić.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...