Vučić sa Orbanom i ličnim izaslanikom predsednika UAE

od strane | 29/09/2023 | Politika, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, posle susreta sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i izaslanikom predsednika Ujedinjenih arapskih Emirata (UAE) princem prestolonaslednikom Abu Dabija šeikom Kaledom bin Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom, da veruje da su napravili dobar sastanak i dobar rezultat.

– Razmotrili smo brojne teme u okviru inicijative za upostavljanje strateške bezbednosti regiona u oblasti energetike, vodosnabdevanja, prehrambene industrije i ljudskih resursa. Razgovarali smo i o velikim investicionim potencijalima koji su se otvorili u okviru predstojećeg EXPO2027, kao i o širenju saradnje u oblasti novih projekata, inovacija, istraživanja, zdrave i zelene energije i tehnologija budućnosti – naveo je Vučić.

On je dodao da je zahvalan prijateljima iz UAE i Mađarske na spremnosti „da čuju naše predloge, planove i ideje, kao i na interesovanju da učestvuju u daljem razvoju Srbije, ali i na posebnoj posvećenosti jačanju čvrstog partnerstva sa našom zemljom i njegovoj nadogradnji u godinama koje dolaze“.

Vučić je kazao da je sa Orbanom i šeikom Kaledom bin Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom razgovarao o svim strateškim pitanjima, dodajući da je usvojen jedan zaključak koji se tiče formiranja timova za logistiku.

– Naše dve zemlje su zemlje bez luka i mora, zavisni smo od Konstance, Soluna, Pireja i moramo da pronalazimo nova rešenja za izvoz i uvoz naših roba, zatim bezbednost u oblasti vode i hrane, energetsku beznednost, analizu dostupnosti radne snage svih profila posebno zanatskih. Razgovarali smo o mogućnosti formiranja zajedničke kompanije u oblasti stočarstva, naročito ovčarstva, govedarstva. Potreban je razvoj poljoprivredne infrastrukture, mi smo sa svega 5,6 odsto pokriveni sistemima za navodnjavanje – izjavio je on.

Predsednik Srbije je naveo da su razgovarali i o geopolitičkim stvarima, dodajući da im je preneo šta se sve dešava u regionu.

– Bilo je važno da razgovaramo o budućnosti svih nas u Evropi i svetu. Razgovarali smo od našeg puta u EU, inicijativi Briks, kako da popravimo naš investicioni ambijent – kazao je on i dodao da su to rezultati trilateralnog sastanka.

Vučić je istakao da će sa Orbanom imati i bilateralni sastanak i zahvalio je na podršci Srbiji, dodajući da veruje da će tako blisku saradnju nastaviti i u budućnosti.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: