Vučić na otvaranju Sajma turizma u Beogradu: Srbija sve očekuje s dobrodošlicom

od strane | 23/02/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na svečanom otvaranju 44. Međunarodnog sajma turizma na Beogradskom sajmu, pod sloganom „Kad je odmor nije teško“, da će sve koji dođu u Srbiju dočekati velika dobrodošlica, i da su poslednjih godina napravljeni veliki pomaci, a prihod od turizma prošle godine porastao na 2,5 milijarde evra.

Na otvaranju se obratila i ambasadorka Kine, Čen Bo, zemlje partnera ovogodišnjeg sajma, a otvaranju su prisustvovali i ministar turizma Husein Memić, ministar finansija Siniša Mali, ministarka Darija Kisić, predstavnici diplomatskog kora…

Na Međunarodnom sajmu turizma i Međunarodnom sajmu hotelsko-ugostiteljske opreme Horeca-Oprema, koji će biti održani do 26. februara, učestvovaće oko 350 izlagača iz 33 države, među kojima je i osam novih država sa afričkog kontinenta.

– Borićemo se da Beograd bude domaćin specijalizovane Ekspo izložbe 2027. godine, koja bi značila turistički bum za našu zemlju – poručio je Vučić.

Predsednik je istakao da će biti uloženo dosta sredstava u razvoj turističke infrastrukture kako bi mogli da budemo domaćini te izložbe, ali da bismo posle od razvoja turizma imali velike prihode.

– Ogroman bi to imalo značaj za Srbiju, ogromne prihode, pravi turistički bum za našu zemlju. Procenjujem da možemo da budemo ispred ostalih, ispred Argentine, Minesote u Americi, a ključni konkurent po nama je Malaga u Španiji, ali verujem da možemo da ih pobedimo, pošto su jednom Malaga i Sevilja bili domaćini i velikog Ekspa – kaže Vučić.

Otvarajući Sajam turizma pozvao je sve da posete Srbiju i poželeo im dobrodošlicu, a posebno kineske turiste, zemlje koja je zemlja partner ovogodišnjeg sajma.

– Osećajte se kao kod kuće – poručio je srpski predsednik.

Istakao je da je otvaranje Međunarodnog sajma turizma u Beogradu važan dan i podsetio na reči Konfučija koji je rekao – gde god da idete idite punog srca.

– Sve koji dođu u Srbiju otvorenog srca, ovde će ih dočekati veličanstvena dobrodošlica – naveo je Vučić.

On je kazao da je turizam postao vodeća privredna grana u celom svetu.

– Konrad Hilton je rekao – da biste postigli velike stvari morate imati i velike snove. U poslednjih godinu danas smo napravili velike pomake i prvi put smo imali na godišnjem nivou 2,5 milijarde evra od turizma, a pre 10 godina je to bilo 720 miliona – izjavio je Vučić i dodao da je bilo i dva puta više noćenja gostiju koji dolaze u Srbiju.

Predsednik je rekao da je ranije turizam bio zapostavljen u našoj zemlji, jer nemamo more, ali da evropske zemlje potput Austrije, Švajcarske i drugih pokazuju da zemlja može da bude veoma uspešna iako nema more i uspešnija mnogo po prihodima od onih koji imaju svoje more.

Vučić je izrazio očekivanje da će sajam ugostiti više destina hiljada posetilaca.

– Predstaviće se i više od 100 lokalnih samouprava koji će predstaviti svoja divna mesta, a više od 40 turoperatera iz zemlje inostranstva predstaviće svoje ponude – naveo je Vučić.

Osvrnuo se i na to što Srbija sa Kinom ima prijateljstvo od poverenja.

– Za nas je Kina iskreni prijatelj i uvereni smo da i kineski narod doživljava Srbiju kao iskrenog prijatelja, kao i kinesko rukovodstvo. Želim da pozovem kineske građane da dođu u Srbiju. Jednu stvar mogu da im garnatujem, imamo mnogo toga lepog što mogu da vide, ali im garantujem da nigde u Evorpi neće biti tako srdačno dočekani kao u Srbiji. Niko ih neće tako raširenih ruku i srca dočekati kao ovde. Čekamo vas kao najbliže i najdraže prijatelje – poručio je Vučić.

On je pohvalio ministra turizma Huseina Memića zbog pravih programa, na primer, za razvoj Dunava, i što će biti uloženo više od 70 miliona evra od Apatina do Negotina.

Predsednik je najavio da mora mnogo novca da se uloži u banjski turizam, ali i razvoj infrastrukture na planinama. Kako je rekao, od 1. januara do 15 .februara ove godine u odnosu na isti period prošle godine preliminrani podaci pokazuju da je ostvaren rast dolazaka stranih gostiju za 53 odsto i broja noćanja za 69 odsto.

– U 2022. godini Srbija je, prema podacima Evropske turističke komisije, bila na prvom mestu po rastu noćanja stranih turista, u odnosu na 2019. a to je 23 odsto. Prema proceni našeg zavoda za statistiku, promet u ugostiteljstvu je uvećan za 97 odsto u odnosu na 2019. godinu – precizirao je Vučić.

Kaže da je trgovinska razmena povećana sa Kinom u poslednjih 10 godina 342 odsto, za 4,4 puta.

– Ta razmena je bila 2012. godine 1,4 miljarde, a danas je 6,1 milijarda. Srpski izvoz je povećan na 1,2 milijarde dolara – izjasnio se Vučić i istakao da su najveći sprski izvoznici kineske kompanije – Ziđin kompanije i HBIS.

Vučić je pozvao predsednika Kine Si Đinpinga da dođe u Beograd.

Ovogodišnja tradicionalna turistička smotra biće prilika i da se domaći turisti upoznaju sa mogućnostima da posete zemlju bogate istorije i nasleđa, ali i da se kineski turisti vrate na prvo mesto, kada su u pitanju dolasci stranih gostiju u Srbiju.

Kao poseban događaj na Sajmu turizma planiran je i B2B (biznis tu biznis) susret sa predstavnicima iz Kine u koordinaciji sa Privrednom komorom Srbije.

Posetioce sajma i ove godine u halama 1, 1A i 4 Beogradskog sajma očekuje raznovrsna turistička ponuda i veliki broj popularnih svetskih destinacija.

Na sajmu će učestvovati najznačajnije turističke agencije, udruženja i organizacije, hoteli, turistički centri, transportne kompanije i međunarodni tur-operatori.

Srbija će svoje turističke adute predstaviti u hali 4 Beogradskog sajma kroz autentične nastupe Turističke organizacije Srbije (TOS), Turističke organizacije Beograda (TOB), kao i učešće mnogobrojnih lokalnih i regionalnih turističkih organizacija iz svih delova Srbije.

Posetioci sajma mogu očekivati ponude siti brejk, odmor i oporavak u banjama, spa vikende na planinama, eko i aktivni turizam, kongresna dešavanja, celodnevna dešavanja, prezentacije, promocije, degustacije specijaliteta i ukusa.

Radno vreme Sajma turizma i Sajma hotelsko-ugostiteljske opreme je od četvrtka 23. februara, do subote 25. februara, od 10 do 19 časova, a u nedelju 26. februara od 10 do 18 časova.

Cena pojedinačne ulaznice je 450 dinara, grupne (minimum osam osoba) 300, a poslovne ulaznice sa paketom pogodnosti 3.000 dinara. Cena parkinga po satu je 200 dinara.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: