Vučić: Katar da bude strateški partner „Er Srbiji“

od strane | 05/03/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Instagram printskrin)

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je prvog čoveka Katara, šeika Tamima bin Hamada Al -Tanija, tokom današnjeg razgovora zamolio da vidi da li postoji interes te zemlje da njihova kompanija bude strateški partner Er Srbije u budućnosti.

Vučić je kazao da bi bilo strašno važno da se to partnerstvo desi i najavio dalje razgovore na tu temu tokom uzvratne posete, ali i pre toga procene stručnjaka.

Ono što je najvažnije obavio sam značajan sastanak sa vladarom Katara el Tanijem i to je prvi bilateralni sastanak koji je on imao sa nekim ovde. Viđali smo se na skupovima ali to je bilo u prolazu. Mi smo prvi imali sastanak sa šefom Katara. Ovde je konferencija za 46 najsiromašnijih zemalja od kojih je 33 iz Afrike, devet iz Azije, sa Kariba u Pacifika – izjavio je srpski predsednik u pauzama konferencije u organizaciji UN.

On je ocenio da je nacionalna avio kompanija stvar prestiža, a ne samo novca, te da je Er Srbija uspela da ostvari dobre rezultatem i da otvara nove linije.

– Er Srbija pripada Srbiji, sada je profitna, a gledamo u budućnost. Danas je dobro stanje, hoće li uvek biti, zavisi ne samo od nas, nego i od prilika na tržištu. A vidimo da velike svetske kompanije drastično padaju – rekao je Vučić.

Ocenio je da je Er Srbija jedina avio kompanija u regionu koja nešto ozbiljno radi, te da Srbija ima i aerodrom koji je posle ulaganja jedan od najmodernijih.

Vučić je rekao da su teme razgovora bile i skora uzvratna poseta, investicije, snabdevanje hranom, energetika…

Katar je zainteresovan i za mnoge druge oblasti saradnje, jer Srbija ima toliko toga da ponudi – od netaknute prirode do oblasti infrastrukture. O svemu tome ćemo još razgovarati, a nadam se da će emir ove godine posetiti našu zemlju, kako bismo mogli da uzvratimo gostoprimstvo i konkretizujemo određene projekte – poručio je Vučić iz Katara.

Naveo je da Srbija i na planu građevinskih investicija ima puno lokacija u više regiona koje može da ponudi i da je reč o velikim investicijama za koje postoji interesovanje katarske strane, a kao polje saradnje naveo je i investicije u navodnjavanje.

Niz bilateralnih susreta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je danas na svoj 53. rođendan, a tokom posete Kataru, važne susrete sa predstavnicima brojnih zemalja, sa kojima je, kako je naveo, razgovarao o mnogim bitnim temama.

– Mi smo na evropskom putu, ali zbog našeg ugleda i specifične situacije zbog KiM ovo je značajan skup. Izuzetno važan sastanak imao sam sa predsednikom Maldiva Ibrahimom Mohamedom Solihom, kojeg sam detaljnije upoznao sa situacijom u regionu Zapadnog Balkana – naveo je Vučić na Instagramu.

Predsednik Srbije saopštio je da se sa predsednikom Maldiva saglasio da su „očuvanje mira i stabilnosti, kao i poštovanje međunarodnog prava, jedini pravi put za rešavanje svih izazova i otvorenih pitanja“.

– Govorili smo i o ekonomskoj saradnji za koju itekako ima prostora, a dogovorili smo i razmenu poseta na visokom i najvišem nivou – podvukao je Vučić.

On je napisao i da je imao „više nego srdačan susret sa prijateljem Mahmudom Abasom, predsednikom Države Palestine“, sa kojim je govorio o „aktuelnim globalnim kretanjima i pitanjima od interesa za naše zemlje“.

– S posebnim zadovoljstvom pozdravio sam predsednicu Vlade Narodne Republike Bangladeš, šeiku Hasinu Vazed, izuzetno hrabru ženu koja se na svim forumima energično bori za boljitak svoje zemlje. Pozvao sam uvaženu sagovornicu da poseti Srbiju, kako bismo mogli da nastavimo dobre razgovore o potencijalima za saradnju – istakao je predsednik.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: