Vučić iz Davosa: Moramo raditi mnogo više i gledati šta se dešava u svetu

od strane | 20/01/2023 | Politika, Srbija

(Foto: RTS printskrin)

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti uživo iz Davosa gde je učestvovao na Svetskom ekonomskom forumu i tom prilikom govorio o temama od najvažnijeg nacionalnog i državnog značaja.

Sumirajući razgovore koje je imao tokom tri dana boravka u Davosu, Vučić je poručio da Srbija neće moći da računa na ogroman priliv evropskih investicija i veliku podršku koju je imala ranije, već će morati da se osloni „na svoje snage“.

U tom kontekstu, on je istakao akt predsednika SAD Džozefa Bajdena (o finansijskoj podršci industrije poluprovodnika) promenio sve, kao i rat u Ukrajini.

– Akt u kom oni ulažu 430 milijardi dolara u industriju čipova. Oni dizajniraju, a Meksiko i Kanada rade proizvodnju, Tajvan naravno. Gde Evropa u haj-tek industriji ne može da prati Ameriku i Kinu, jer negde oko 9,8 ukupne proizvodnje čipova je na evropskom tlu, već u poluprovodnicima i čipovima Evropa zaostaje po tom pitanju – rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, slično se dešava i sa litijumom.

– Jer Amerika i Kina kontrolišu najveći deo proizvodnje baterija za električna vozila u svetu, i sad i Evropa mora da pronalazi svoje resurse. Ona je veoma snažna, ali se plašim da neće lako moći da prati ove dve najveće ekonomske sile. Amerika je tu pristupila i protekcionizmu, sada će i Evropa verovatno da pristupi istim merama, ali nisam siguran da može sa istim rezultatom – naveo je predsednik.

Za nas se, u takvoj situaciji, postavlja pitanje kako održati rast.

– Sećate se koliko je nama bilo zabranjeno da ulažemo u Er Srbiju i sve kompanije zbog tzv. nedozvoljene državne pomoći, tako da će sada biti – samo sipajte pare koliko možete, ali suština je kako da održimo rast na preko 2,5 posto jer će Evropa će ići do plus 0,7. Znači, mi moramo da idemo sa tri puta većim rastom da bismo brže pristizali razvijenije, uređenije evropske zemlje – kaže Vučić.

Ističe da se mora razmišljati o tome kako da se privuku investicije sa različitih strana. Poručuje da moramo da se posvetimo rastu i radimo mnogo više.

– Da se borimo mnogo više, i da gledamo kakve se stvari dešavaju u svetu i da se dalje razvijamo. Rad, rad i to je to – naglasio je srpski lider.

Obnovljeni kontakti i važni sastanci

Vučić je istakao da je Srbija dobro predstavila svoje stavove u Davosu, insistirajući na poštovanju međunarodnog javnog prava.

– Ono što je za mene bilo dobro je to što sam imao kontakte sa mnogo ljudi, i razgovarao i sa onima sa kojima često nemam prilike da pričam. A u ovim ratnim uslovima, neki su očekivali da me napadnu ovde kao “crnu ovcu” , a ja mislim da je dobro što sam uneo malo pluralizma tamo – kazao je predsednik posle učešća na panelu “Širenje evropskog horizonta”.

Vučić ističe da su obnovljeni neki kontakti, kao i da su pokrenuta važna pitanja, pomenuvši na ovom mestu Hrvatsku.

– Važni su i sastanci sa predsednikom i predstavnicima Južne Koreje. Nije ovde uvek bilo lako, ali uradili smo ono za šta smo došli – kaže Vučić.

On dodaje da se za radna mesta i investicije mora boriti, i da to nisu rezultati samo jednog sastanka.

– Mi smo do kasno u noć pripremali kako da nastupimo pred korejskim investitorima. Radili smo, i mi smo svoj posao uradili. Ali ostaje da uradimo još više, i verujem da ćemo napraviti dobre rezultate – rekao je Vučić.

Srbija i Hrvatska

Predsednik kaže da je dobro što je razgovarao sa premijerom Hrvatske i da je razgovor bio otvoren.

– On je meni rekao šta oni nama zameraju, ja sam rekao šta mi njima zameramo, i napravili smo kanale komunikacije koji će nadam se omogućiti da postignemo nešto dobro za srpski i hrvatski narod – dodaje on.

Raspored sedenja

Vučić je prokomentarisao pisanje određenih medija o rasporedu sedenja i tome da je Vučić bio u “magarećoj klupi”.

– Tamo sam birao sam gde ću da sednem, i iako su me molili da dođem u prvi red, ja to nisam hteo. Ali to je jedna od stvari koja mi je zabavna. Kada imate teške razgovore, i kada razmišljate o tome, za mene je to deo dobre zabave. Zašto? Pa kada vidite da politički protivnici nemaju ništa da kažu o vašem radu, rezultatima, znanju jezika, onda misle da su se dočepali nečega, misleći da su svi površni kao i oni. Nije bitno gde sam seo, to je bio moj izbor. Nikada nisam hteo da se dopadam učitelju i da sedam u prvu klupu, već je uvek bilo bitno znanje. Niko me nije pitao šta sam rekao tom prilikom, a ja mislim da sam dobro čuvao Srbiju, i to je važnije o toga gde sam seo – kaže predsednik.

Srbija na tržištu obveznica

Vučić je rekao da je Srbija danas izašla na tržište obveznica, i da je to jedna od najvažnijih vesti, koja nije bila tema u određenim medijima.

– Svakome sam morao da objašnjavam. Ali mi dobro dođe da odgovorim na sve napade. A onda se toga dočepaju mediji u regionu, pa me onda žalite. Ne biste me žalili ni najgore da mi se desi. Vama smeta jaka Srbija, i to što nisam deo čopora, i što neću da učestvujem u razgovorima gde je Putin ludak, i gde su drugi svetki lideri ludaci. Samo neka nastave sa besmislicama, a ja ću da se nastavim da radim ozbiljne stvari – najavljuje Vučić.

Sarajevo…

Predsednik je rekao da on bolje zna da li je nosio kišobran ili pušku u Sarajevu.

– Sada su našli neku novu fotografiju, gde sam ja nosio stativ. Zašto je nekome stalo 30 godina kasnije da priča o tim glupostima. Jesam li ja nekoga nečime uvredio. To je zato što Srbija malo brže napreduje od njih. Kada sam došao na vlast Srbija je zaostajala 70 evra za platama u BiH, a sada neću reći koliko smo ispred, sačekaću mart – rekao je on.

Vučić dodaje da mnogi u Sarajevu opšte neće da čuju dobre stvari i predloge iz Srbije.

– Oni bi da slažu sve što im padne na pamet, i na rane iz prošlosti da stave ne samo so, nego i staklo i so. Ajde ljudi nemojte da lažete. Sećate se slučaja Petrinja. Da sam ja tukao nekog zarobljenika tamo, a nikada nisam bio u tom gradu. I kada smo obilazili mesta u Kordunu i Baniji, baš u Petrinji nisam bio. Danas, kada se vodi žestoka kampanja protiv svakoga ko se ne slaže sa većinom, sve je dozvoljeno. Problem je u tome što su u laži kratke noge. Tako je bilo i sa Jovanjicom – kaže predsednik.

Vučić pita i što ne pokazuju fotomontažu sa pivom koje je nosio Šešelju.

– Pa zato što je to laž. A za dobrim konjem se prašina diže. Konj je plemenita životinja, ne bih se poredio sa konjem, a ima mnogih drugih koji nisu plemenite životinje. To pokazuje nervozu kod nekih, a meni je bitno da Srbija nastavlja da napreduje. Nisam ovde video posle celodnevnog rada sa međunarodnim finansijskim institucijama, i vidim da postoji veliki interes za našu zemlju. Dobra vest je da nivo našeg javnog duga neće rasti više – rekao je Vučić.

Razgovor sa velikom petorkom

Predsednik ističe da ga čekaju teški razgovori sa velikom petorkom.

– Dolaze sa svojim planom, oni su sila, a mi smo mali. I zato će razgovori biti teški – zaključio je Vučić.

Izvor: RTS

Preporučene vesti: