Vučić: Interkonektor sa Bugarskom važan za Srbiju, biće više gasa

od strane | 01/02/2023 | Politika, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se nada da će gradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske biti završena do oktobra i da će gas poteći do kraja ove godine.

Vučić je na svečanosti povodom početka radovi na izgradnji gasnog interkonektora na bugarskoj teritoriji rekao da Srbija gradi 108 kilometara.

– Veoma sam srećan što sam danas ovde, mnogo mi je drago što sam imao priliku da razgovaram sa predsednikom Radevim o svim važnim pitanjima. Nastavićemo u Sofiji i srećan sam da prijatelji kakvi su Srbija i Bugarska mogu da rade velike i važne zajedničke stvari kao što je ovaj interkonektor – rekao je Vučić.

On je zahvalio predsedniku Bugarske na prijateljstvu koje pokazuje prema Srbiji i poručio da će ta zemlja u našoj državi imati odanog, dobrog i sigurnog prijatelja, i u teškim vremenima, kako je naveo, a ne samo u lakim.

– Hoću da se zahvalim vama iz EU na velikoj podršci. Dobili smo u grantu 49 miliona evra i još 25 miliona evra finansira Evropska investiciona banka. Bugarska dobija 218 miliona evra. Mi to ne možemo ni da sanjamo da ćemo dobiti za energetsku infrastrukturu, ali biće valjda jednom i za nas Srbe. Mi umemo da poštujemo kada neko daje novac poreskih obveznika – poručio je srpski predsednik.

Naglasio je koliko je ovaj projekat važan za Srbiju, jer će omogućiti da se diversifikuju gasni izvori i uvozi više gasa.

– Mi trošimo sve više gasa, Srbija se reindustrijalizuje za razliku od drugih evropskih zemalja, biće nam potrebno više gasa. Gas je dvosmeran i moći ćemo da uvozimo 0,15 kubnih metara gasa godišnje – najavio je Vučić.

Prema njegovim rečima, to je važan projekat, jer će Srbija moći da snabdeva i druge na Zapadnom Balkanu i bude tranzitna zemlja.

– Nama je potrebna ova interkonekcija sa Bugarskom, da bismo dovodili i iz drugih izvora gas. Moći ćemo da uvozimo još više gasa – podvukao je predsednik Srbije.

Čestitka iz EU

Komesarka Evropske unije za energiju Kadri Simson čestitala je u video poruci Bugarskoj i Srbiji na početku gradnje gasne interkonekcije i sa bugarske strane.

– Ovo je važan momenat u aktuelnoj situaciji pošto će obe zemlje, ali i ceo region, moći da diverzifikuju izvore snabdevanja gasa  i omoguće stabilno snabdevanje potrošačima, kao i da smanje zavisnost od ruskog gasa – rekla je ona.

Simsonova je istakla da je to značajan korak za ceo region i da je zato EK podržala taj projekat, izrazivši očekivanje da će gasovod biti opreativan u drugoj polovini ove godine.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: