Vučić: EU nam je poklonila 610 miliona evra za brzu prugu do Niša

od strane | 28/02/2023 | Politika, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Prvu tranša investicionog granta za izgradnju brze pruge Beograd-Niš od 598 miliona evra, u okviru finansijskog paketa za železnički Koridor 10, potpisan je u vozu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i evropskog komesara za proširenje Olivera Varheija.

Sporazum su potpisali šef regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi i ministar građevinarstva Goran Vesić.

Nakon potpisivanja, predsednik Vučić je zahvalio EU rekavši da je 600 miliona najveći bespovratni iznos koji je Srbija dobila.

– To je ogromna pomoć EU. Ovom prugom stizaće se za svega 100 minuta. Govorimo o jednom od najvećih projekata ikada u koje je Srbija ušla, u vrednosti od 2,775 milijardi evra – istakao je Vučić.

Poručio je da će kada je reč o prugama Srbija u narednih 10 godina pokušati ne samo da budemo najbolja u regionu već i da ide u korak sa razvijenim evropskim zamljama.

– Srbija će biti drugačija. Srbija se menja na bolje, postaje uređenija, lepša i sigurnija – poručio je Vučić i još jednom zahvalio EU na ovom, kako je rekao, fantastičnom poklonu.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je da je potpisivanje prve tranše investicionog granta za izgradnju brze pruge Beograd-Niš značajan dan za Srbiju i za ceo region Zapadnog Balkana, i što je pokazalo da Evropa isporučuje rezultate.

On je u obraćanju posle potisivanja rekao da je to veliki razvojni projekat za ceo region, i da će investicija iznositi četiri milijarde evra, od čega EU daje 600 miliona evra bespovratne pomoći.

– Ovaj projekat može da promeni realnost na terenu i za građane Srbije i za građane južne Srbije i za građane celog regiona, jer će doneti nova radna mesta i ulaganja u oblastima koja su najpotrebnija na jugu Srbije, a treba da donese i novu Srbiju – istakao je Varheji.

Sporazum se, inače, odnosi na gradnju deonice Stalać-Đunis, na trećoj etapi buduće brze pruge, koja će se prva raditi, jer je za tu deonicu idejni projekat već završen i odobren. Deonica Stalać-Đunis je duga 17,7 kilometara pruge.

Brza pruga Beograd-Niš biće duga 230 kilometara, a završetak radova se očekuje 2029.

Izgradnja će se odvijati u tri etape i to: Beograd-Velika Plana, Velika Plana-Paraćin, Paraćin-Niš.

EU će obezbediti finansijski paket uod 2,2 milijarde evra: EIB će obezbediti 1,1 milijardu evra, EBRD 550 miliona, donacija EU je 598 miliona evra, (sada odobreno 265 miliona).

Na brzoj pruzi Beograd-Niš očekuje se 2,3 miliona putnika godišnje.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: