Vučević i Vesić o rekonstrukciji zgrade Komande RV i PVO u Zemunu

od strane | 24/01/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem u Komandi Ratnog vazduhoplovstva i PVO, sa kojim je razgovarao o rekonstrukciji tog zdanja u Zemunu.

Sastanku je prisustvovao komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO, general-potpukovnik Duško Žarković, koji je prisutne upoznao sa stanjem zgrade Komande Ratnog vazduhoplovstva i njenim istorijatom.

To je isto učinila i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković, koja je predstavila ključne segmente na izradi projekta i ukazala na značaj tog zdanja i važnost njegove rekonstrukcije.

Na sastanku je sagledan dosadašnji rad na projektu rekonstrukcije zgrade i dogovorene su mere koje će biti preduzete u narednom periodu kako bi se zgradi Komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO vratio prvobitni sjaj.

Zgrada Komande u Zemunu sagrađena je 1936. godine na mestu nekadašnje Vojne komande i jedno je od značajnijih dela moderne arhitekture.

Izgrađena je prema projektu arhitekte Dragiše Brašovana, dok je statički proračun i nadzor vršio poznati srpski naučnik Milutin Milanković.

Tokom NATO agresije 1999. godine zgrada je oštećena, a u periodu od 2000. do 2001. godine izvršena je delimična rekonstrukcija dela objekta.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda izradio je tehničku dokumentaciju sanacije, rekonstrukcije i adaptacije zgrade Komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...