Vučević i Vesić o rekonstrukciji zgrade Komande RV i PVO u Zemunu

od strane | 24/01/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem u Komandi Ratnog vazduhoplovstva i PVO, sa kojim je razgovarao o rekonstrukciji tog zdanja u Zemunu.

Sastanku je prisustvovao komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO, general-potpukovnik Duško Žarković, koji je prisutne upoznao sa stanjem zgrade Komande Ratnog vazduhoplovstva i njenim istorijatom.

To je isto učinila i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković, koja je predstavila ključne segmente na izradi projekta i ukazala na značaj tog zdanja i važnost njegove rekonstrukcije.

Na sastanku je sagledan dosadašnji rad na projektu rekonstrukcije zgrade i dogovorene su mere koje će biti preduzete u narednom periodu kako bi se zgradi Komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO vratio prvobitni sjaj.

Zgrada Komande u Zemunu sagrađena je 1936. godine na mestu nekadašnje Vojne komande i jedno je od značajnijih dela moderne arhitekture.

Izgrađena je prema projektu arhitekte Dragiše Brašovana, dok je statički proračun i nadzor vršio poznati srpski naučnik Milutin Milanković.

Tokom NATO agresije 1999. godine zgrada je oštećena, a u periodu od 2000. do 2001. godine izvršena je delimična rekonstrukcija dela objekta.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda izradio je tehničku dokumentaciju sanacije, rekonstrukcije i adaptacije zgrade Komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Tamara Vučić i Peng Lijuan obišle Narodni muzej Srbije

(Foto: Tanjug/Jadranka Ilić)  Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić obišla je danas sa suprugom predsednika Kine profesorkom Peng Lijuan Narodni muzej Srbije gde je kineska gošća mogla da se upozna sa značajnim srpskim slikarskim delima, ali i rukotvorinama "Etno...

Više...