Vlada usvojila Strategiju aktivnog i zdravog starenja u Srbiji

od strane | 03/10/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Freepik)

  Vlada Republike Srbije usvojila je, na predlog Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Strategiju aktivnog i zdravog starenja u Srbiji za period od 2024. do 2030. godine, čiji je cilj unapređenje kvaliteta života starijih građana.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić objasnila je da je osnovni koncept nove Strategije razvijanje svesti o aktivnom i zdravom starenju, odnosno jedan drugačiji pristup kada je u pitanju starenje.

– Proces starenja treba da odvojimo od različitih zdravstvenih i socijalnih pitanja i da o njemu razmišljamo kao o aktivnoj komponenti, gde pokazujemo sve svoje potencijale i iskustvo koje smo tokom života stekli – izjavila je Kisićeva.

Cilj ovog strateškog dokumenta jeste unapređenje kvaliteta života starijih građana, kroz razvijanje koncepta aktivnog i zdravog starenja.

Principi na kojima se zasniva Strategija jesu aktivno starenje, rodna ravnopravnost, međugeneracijska solidarnost, celoživotno učenje, digitalna kompetencija, edukacija o zdravstvenim, psihološkim i socijalnim aspektima starenja, kao i aktivno učešće starijih u svim procesima društvene zajednice.

Ovaj koncept podrazumeva socijalnu inkluziju starijih, koja se oslanja na znanja, a posebno na iskustvo koje su oni stekli tokom života.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Želimir Žilnik dobitnik nagrade Beogradski pobednik 52. FEST-a

(Foto: CEBEF/Stefan Đaković)  Ovogodišnji Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljen Želimiru Žilniku, jednom od najznačajnijih i najplodnijih reditelja naše kinematografije. Želimir Žilnik spada u ključne figure i začetnike srpskog i...

Više...

Završen sastanak premijerke Ane Brnabić sa poljoprivrednicima

(Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima poljoprivrednika a na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo poljoprivrede uradi predlog izjave o obrađivanju zemljišta, koji će sačekati formiranje nove Vlade...

Više...