Vesić: Za 10 godina sve pruge biće rekonstruisane, zagađenja će biti manje

od strane | 18/02/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas, prilikom uručenja nagrade 1.500.000-om putniku voza Soko, da će u narednih desetak godina srpske pruge biti rekonstruisane što će doprineti da se smanji zagrađenje.

Vesić je rekao da Evropska unija takođe ulaže sve više u železnicu i da imaju plan da u narednih desetak godina udvostruče broj koloseka.

– Srbija prati taj trend. Potpisaćemo ugovore o izgradnji brze pruge prema Nišu, to znači da ćemo imati brzu prugu između Niša i Budimpešte. Nedavno sam sa mađarskim kolegom Janošom Lazarom razgovarao oko toga kako da uredimo granične prelaze kada krene voz između Beograda i Budimpešte – rekao je Vesić i dodao da će mađarski granični prelaz biti u Beogradu, a srpski u Budimpešti.

Mada, kako je rekao, očekujemo da ćemo do tada biti članica EU, pa nećemo ni imati potrebe za tim, ali i ako ne budemo članice, onda će biti uređeno tako da će se iz Budimpešte direktno ići u Beograd i obrnuto.

– To jeste suština brzog voza – poručio je ministar.

Premijerka Ana Brnabić navela je da će se nastaviti ulaganja u železničku infrastrukturu, za koja je rekla da su izuzetno važna za zaštitu životne sredine.

– Ovo je par ekselans projekat zaštite životne sredine i svi oni koji nam spočitavaju da ništa nismo uradili za zaštitu životne sredine i da ne radimo dovoljno za unapređenje kvaliteta vazduha u Srbiji, ne samo u Beogradu, treba da znaju da smo zahvaljujući brzom vozu, ali i svim vozovima koji saobraćaju na toj relaciji uštedeli, odnosno nismo emitovali preko 170.000 kilogram ugljen dioksida – istakla je Brnabićeva.

Rekonstrukcija pet regionalnih pruga

Ministar Vesić podsetio je da se radi rekonstrukcija pruge Beograd-Bar, od Valjeva do Vrbnice, radiće se rekonstrukcija pruge Niš-Dimitrgovgrad tokom ove godine, zatim obilaznica oko Niša, a potpisaće se u narednim godinama sa EU i rekonstrukcija brze prugu do Preševa.

– Radimo rekonstrukciju pet regionalnih pruga koje su dužine preko 600 kilometara. Kao što možete da vidite, doći ćemo u situaciju da u narednih desetak godina naše pruge budu rekonstruisane i da se saobraćaj odvija na prugama što dovodi do manjeg zagađanja i do boljeg poslovanja železnice – tvrdi Vesić.

Kako je kazao, budućnost želenice nije samo prevoz putnika već i kargo prevoz.

– Završili smo sa EU intermodelni terminal u Batajnici, radićemo novi i u Makišu i trudićemo se da Srbija postane logistički hab ovog dela Evrope – zaključio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: