Vesić: Vozovi brze pruge Beograd-Budimpešta neće se zaustavljati na granici

od strane | 14/02/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić sastao se u Beogradu sa mađarskim kolegom Janošem Lazarom, pri čemu je poručio da će brza pruga između Beograda i Budimpešte biti gotova 2025. godine, te da se vozovi koji budu saobraćali na toj pruzi neće zaustavljati na granici.

Vesić i Lazar razgovarali su u Vladi Srbije o realizaciji projekta brze pruge Beograd-Budimpešta, kao i o unapređenju železničkog i drumskog saobraćaja između dve zemlje.

– Kao što znate 2025. imaćemo brzu prugu između Beograda i Budimpešte i sada smo se dogovorili kako će ti vozovi raditi. To znači da carina i granični prelazi treba da budu u Beogradu i Budimpešti, da nema stajanja na granici jer suština brze pruge je upravo to – rekao je Vesić.

On je sa mađarskim ministrom razgovarao i o druge dve pruge – vezi Subotice sa Segedinom i Bajom.

– Obavestio sam mog kolegu ministra da Srbija počinje izgradnju svoje saobraćajnice od graničnog prelaza Bački Breg do graničnog prelaska sa Rumunijom Nakovo – naveo je Vesić.

Istakao je da Srbija i Mađarska nisu samo susedi već strateški partneri, zemlje koje blisko sarađuju i zajednički vide svoju budućnost.

– Upravo zato ono što Janoš i ja radimo jeste sprovođenje politike koja je oličenje premijera Orbana i predsednika Vučića, da Srbija i Mađarska zajedno funkcionišu i da među nama nema barijera – rekao je srpski ministar.

On je dodao da je bilo reči i o Dunavu, koji je neiskorišćena šansa za Srbiju, a delimično i za Mađarsku.

– Dunav je veza između Srbije i Mađarske. Više ćemo se baviti projektima na Dunavu, jer je to šansa za naše dve zemlje. Da zaživi veza brodom između Budimpešte i Beograda o čemu smo potpisali sporazum pre nekoliko godina i radićemo zajedno, jer tu možemo zajednički da uradimo i nove projekte – naglasio je Vesić.

Rekao je da je Srbija zahvalna Mađarskoj i premijeru Viktoru Orbanu na podršci koju daju Srbiji.

– Veoma je važno u ovim vremenima imati iskrenog prijatelja, kao što je to naš bratski mađarski narod. I veoma je važno da između nas nema nikakvih problema u saradnji – objasnio je srpski ministar.

Mađarski ministar građevinarstva i investicija Janoš Lazar istakao je da je cilj ovog razgovora bio jačanje železničkog i drumskog saobraćaja.

Izgradićemo prugu između Budimpešte i Beograda. Povezaćemo prugom Suboticu i Segedin i izgradićemo prugu između Subotice i Baje. Pored toga, izgradićemo autoputeve pored državnih granica i omogućićemo priključivanje na autoputeve i kod Tompe i kod Herceg Santoa – rekao je Lazar.

Kako je naglasio, to su tri velika železnička projekta i dva velika drumskog saobraćaja, a dodao je i da je cilj saradnje obezbeđivanje jednostavnijih prelazaka granica za državljane Mađarske i Srbije.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: