Vesić: Usvojen generalni projekat za brzu saobraćajnicu Kraljevo-Novi Pazar

od strane | 04/03/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je državna Reviziona komisija usvojila Generalni projekat brze saobraćajnice od Kraljeva do Novog Pazara, što je prvi korak ka izgradnji ovog puta.

Vesić je pojasnio da posle usvajanja Generalnog projekta sledi izrada idejnog projekta i projekta za građevinsku dozvolu, za šta Putevi Srbije imaju izabranog projektanta i da bi, ukoliko bude bilo novca, ovaj put mogao da se gradi 2024. godine.

– Trasa budućeg koridora ide od auto-puta Miloš Veliki odnono petlje Preljina, petlje Adrani, na teritoriji grada Kraljeva, zatim preko Drakčića, dolinom Vrdilske reke, preko Konareva, Mataruške banje, Bogutovačke banje, Maglič grada, potom dolinom Ibra sve do Ušća, zatim dolinom reke Raduše do Biljanovca, preko Brvenika do Raške, a zatim dolinom reke Raška do planirane obilaznice oko Novog Pazara – objasnio je ministar Vesić.

On je precizirao da će brza saobraćajnica Kraljevo-Novi Pazar biti dužine 83,4 kilometra.

– Na trasi je predviđeno 13 denivelisanih raskrsnica i dve površinske (kružne) raskrsnice, dva odmorišta i jedno dvostrano parkiralište. Biće izgrađena 202 mosta, odnosno 101 most po smeru ukupne dužine 37,12 kilometara – naveo je Vesić i dodao da je procenjena vrednost izgradnje „18 miliona po kilometru, ali da će konačna cena biti utvrđena na tenderu“.

Ministar je rekao da će se posle izgradnje čitave brze saobraćajnice od Novog Pazara do Beograda putovati za manje od 2,5 sata i da će ovaj put obezbediti razvoj i investicije za Novi Pazar, Rašku i Kraljevo.

On je ukazao da će put imati poseban značaj za očuvanje našeg nacionalnog identiteta, jer će omogućiti razvoj ovog kraja u kome se nalaze brojni srednjevekovni spomenici i manastiri.

– Put će prolaziti kroz srpsku Dolinu kraljeva u kojoj se nalaze dve banje – Mataruška i Bogutovačka. Tu je manastir Gradac koji je 1276. sagradila srpska kraljica Jelena Anžujska, majka dvojice srpskih kraljeva Dragutina i Milutina, koja je tu sahranjena 38 godina kasnije. Tu je i manastir Žiča, majka svih srpskih crkava, u kome je 1217. krunisan prvi srpski kralj Stefan Prvovenčani, kao i drevni grad Maglič izgrađen 1240. da brani manastire Žiču i Studenicu koja je građena u poslednjoj četvrtini 12. veka – istakao je Vesić.

On je dodao da se desetak kilometara od Studenice nalazi isposnica Svetog Save, a da su tu i Petrova crkva, kao i Deževa, mesto rođenja Rastka Nemanjića.

– Na padinama Kopaonika nalazi se srednjovekovni grad Brvenik pored koga su manastiri Stara i Nova Pavlica. Tu je i dragulj srpske umetnosti i istorije Đurđevi stupovi, kao i manastir Sopoćani. Na kraju, 13 kilometara od Novog Pazara nalazi se jedna od ratnih prestonica Nemanjića, srednjevekovni grad Jeleč i manastir Crna reka – objasnio je Vesić.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...