Vesić: Ulaganja u kapitalne investicije u Srbiji veća nego u svim zemljama Zapadnog Balkana

od strane | 26/02/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Nakon što je u budžetu obezbeđeno rekordnih 3,6 milijardi evra za kapitalne investicije, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da su ulaganja Srbije u kapitalne projekte viša nego u svim zemljama Zapadnog Balkana zajedno.

– To jasno govori o napretku i liderstvu naše zemlje u regionu – naveo je Vesić u autorskom tekstu za „Srpski telegraf“.

On je dodao da poslednjih 10 godina, pod liderstvom predsednika Aleksandra Vučića, vlada predano radi na stvaranju moderne, ekonomski snažne i povezane Srbije.

– Zahvaljujući dinamičnom infrastrukturnom razvoju, Srbija danas ima novo lice. Aktuelna ulaganja najveća su u istoriji Srbije. Time smo iskazali jasnu posvećenost nastavku politike infrastrukturnog razvoja zemlje koju je utemeljio predsednik Vučić. Podsetiću da je u periodu od 2008. do 2012. za razvoj kapitalne infrastrukture izdvojeno oko 1,2 milijarde evra. Dakle, vlast s predsednikom Vučićem na čelu uložiće ove godine čak tri puta više novca u izgradnju putne i železničke infrastukture nego što je za te namene izdvojila vlast Borisa Tadića za period od četiri godine – poručio je Vesić.

Srpski ministar je podsetio da je u prošloj godini bruto domaći proizvod prvi put premašio 60 milijardi evra, od čega je 5,5 odsto sredstava opredeljeno za najavljene infrastrukturne projekte.

– Tako smo oborili još jedan rekord: kapitalni rashodi budžeta dostigli su 3,44 milijarde evra, a više od trećine te sume za projekte od nacionalnog značaja iz budžeta isplaćeno je u dva poslednja meseca, nakon što je krajem oktobra formirana aktuelna vlada Srbije – dodao je Vesić.

On je istakao da se u kriznim vremenima država nije povukla, već je, kako je rekao, pokazala snagu i povećala obim javnih ulaganja, svesna činjenice da je infrastruktuni razvoj ključni pokretač privrednog i industrijskog rasta Srbije.

– Srbija danas gradi auto-puteve ne samo od severa ka jugu, kao što su naši građani navikli u prošlosti, već i od istoka ka zapadu i obrnuto, stvarajući mrežu moderih auto-puteva, što je osnova za ravnomeran razvoj zemlje – istakao je ministar.

Vesić je ocenio da nema opstanka Srbije bez ravnomernog razvoja.

– Nema opstanka Srbije ako domaćin iz topličkog i jablaničkog kraja ne može da svoje proizvode brzo i jeftino preveze do kupaca, ako nemamo podjednako razvijen obrazovni i zdravstveni sistem u svim delovima zemlje i ako ne stvaramo uslove za nove investicije i radna mesta tamo gde to do sada nije bilo moguće zbog manjka infrastrukture. Zato se danas u Srbiji gradi više nego ikada – naglasio je ministar.

Vesić podseća da je izgrađena brza pruga Beograd-Novi Sad, a radovi su nastavljeni na deonici ka Subotici, čiji se završetak očekuje krajem 2024.

– Radićemo brzu prugu ka Nišu, a očekuje nas i rekonstrukcija pet regionalnih pruga. Izgrađen je auto-put Miloš Veliki, a sada idemo dalje, radimo deonicu ka Požegi, zaobilazeći Ovčarsko-kablarsku klisuru, za čiji smo razvoj nedavno sproveli javnu nabavku i opredelili 235 miliona dinara – napisao je Vesić.

U toku su radovi na mnogim deonicama, ukazuje on.

– Gradimo puteve i ka našoj Republici Srpskoj, pa će tako jedan krak auto-puta od Požege ići ka Višegradu, a trenutno se radi deonica Sremska Rača-Kuzmin, s mostom preko reke Save. Gradimo najduži tunel u Srbiji, Iriški venac od 3,6 kilometara na trasi Fruškogorskog koridora. Gradimo Moravski koridor, kojim 500.000 građana tog dela zemlje dobija šansu da ostane i radi na svojim ognjištima, a prelepe destinacije kulturnog, istorijskog i banjskog turizma dobijaju šansu za veći broj turista i ubrzan razvoj – istakao je Vesić.

Kapacitet beogradskog aerodroma će, prema rečima ministra, biti proširen sa šest miliona na više od 10 miliona putnika godišnje.

– Kroz projekat ‘Čista Srbija’ gradimo više od 5.000.000 metara kanalizacije u 69 gradova i opština u Srbiji. Bez moderne infrastrukture, Srbija ne bi bila tako atraktivna za investitore. U godini rata u Ukrajini Srbija je zabeležila rekordan priliv direktnih stranih investicija od 3,9 milijardi evra – ukazao je Vesić.

Uz konstataciju da strani investitori donose Srbiji nova radna mesta i veće plate za građane, Vesić ističe da donose i nova znanja i tehnologije koji su značajni za digitalnu transformaciju srpske industrije.

– To je novo lice Srbije. Lice koje je svojom vizijom i posvećenim radom oblikovao predsednik Vučić. Lice Srbije koja je činilac mira i stabilnosti u Evropi. Srbije, koja je dovoljno ekonomski snažna da vodi suverenu i nezavisnu politiku, štiteći svoje državne i nacionalne interese na Kosovu i Metohiji, ali i sve Srbe, ma gde oni živeli – zaključio je Vesić.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: