Vesić: Srbija ulaže u železnice, biće opet ono što su bile

od strane | 21/01/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Država konačno, posle mnogo vremena, ulaže milijarde u rekonstrukciju i izgradnju pruga i modernizaciju železnice, koje će ponovo postati ono što su nekada bile, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić u razgovoru sa zaposlenima u preduzeću „Infrastruktura železnice Srbije koje je u petak posetio u Nišu.

Vesić je podsetio da uveliko teku radovi na izgradnji brze pruge Novi Sad–Subotica, da u narednom periodu sledi potpisivanje ugovora za brzu prugu Beograd–Niš, kao i da se očekuje dogovor sa Evropskom unijom o finansiranju izgradnje pruge Niš–Preševo.

Takođe i da bi već u maju trebalo da počne obnova pruge Niš–Dimitrovgrad, sa obilaznicom oko Niša, kao i deonice Stalać– Kraljevo–Rudnica, te deo barske pruge Valjevo–Vrbnica.

– Prvi put posle mnogo vremena država ulaže ozbiljan novac u železnice i to će promeniti i način korišćenja ovog vida prevoza i odnos putnika prema železnici – naglasio je Vesić.

On je naglasio da je železnica decenijama bila zapostavljena i da se u nju do 2015. godine gotovo uopšte nije ulagalo, a danas se ulažu milijarde evra, saopštilo je resorno ministarstvo.

– Živimo u vreme kada Srbija veoma mnogo ulaže u železnice. Železničke investicije su evropski trend i vraća se vreme železnice što je dobro za ljude koje u njoj rade – naveo je ministar.

Dodao je da domaća železnička preduzeća, nažalost nisu profitabilna, ali da bi uz bolju organizaciju i posvećenost menadžmenta preduzeća mogla da budu.

– Krajem 2022. godine potpisali smo ugovor o povećanju plata, a trudićemo se da učinimo još više kako bi plate bile i veće, jer železničari to zaslužuju. S obzirom na velika ulaganja, imaćemo i više ljudi koji će raditi u železnici, jer će biti potrebe za tim – rekao im je ministar i naveo da želi da železnička preduzeća od onih koja primaju subvencije, postanu preduzeća koja mogu samostalno da funkcionišu, a neka bi, kako je rekao, to mogla već i sada.

Istakao je da je vreme za novu prugu Beograd–Niš, koja će biti za brzine vozova od 200 km na sat.

Vesić je zahvalio svima koji su učestvovali u otklanjanju posledica nesreće kod Pirota, koja je kako je rekao, posledica nemara.

Naglasio je da je važna odluka države da u vreme krize ulaže u pruge, jer su prema njegovim rečima upravo krize, prvo kovid, a zatim rat u Ukrajini, pokazale da železnica postaje sigurniji, brži, ali i ekološki prihvatljiv vid prevoza.

Sastanku su prisustvovali pomoćnica ministra za međunarodne odnose Tanja Popović, pomoćnica ministra za železnički i intermodalni transport Anita Dimoski, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, izvršni direktor „Infrastrukutra železnica Srbija“ Milan Novović i izvršni direktor tog preduzeća za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom Milutin Milošević.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...