Vesić sa Varheljijem o rekonstrukciji regionalnih pruga

od strane | 26/01/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je sa evropskim komesarom za proširenje i susedsku politiku Oliverom Varheljijem o rekonstrukciji brze pruge Niš – Beograd za koju će EU dati grant u vrednosti od 600 miliona evra.

Vesić je tom prilikom ponovio da je to je najveći grant koji je ikada Srbija dobila od EU.

– Ova pruga će nam omogućiti da nastavimo sa brzom prugom koju sada radimo do Subotice i Budimpešte. Na sastanku sam izneo još jednu mogućnost koja je naišla na dobar prijem, a to je da EU, zajedno sa nama, uđe u projekat rekonstrukcije 588 kilometara regionalnih pruga – rekao je Vesić.

Ministar je pojasnio da su to pruge koje treba potpuno rekonstruisati i elektrificirati, pa dodao da je sa komesarom razgovarao i o drugim projektima i drugim prugama.

– Dve pruge spajaju Srbiju i Rumuniju, jedna od Beograda prema Pančevu i Vršcu, druga je Beograd, Zrenjanin, Kikinda prema Rumuniji. Zatim Vrbas – Sombor i pruga koja vodi prema Bosni i Hercegovini i pruga koja vodi od Kraljeva do Kosova i Metohije. Tako da mislim da ćemo u narednom periodu uspeti da uđemo u taj projekat i da nastavimo saradnju – naglasio je Vesić.

Prema njegovim rečima, na sastancima u Evropskoj komisiji dao je ideju za formiranje evropsko-srpskog zajedničkog komiteta u kojem će se sastajati predstavnici Ministarstva za građevinarstvo, transport i infrastrukturu i predstavnici Komisije, a čiji je cilj da se ubrza rad na projektima u transportu.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: