Vesić: Radovi na pruzi Novi Sad-Subotica teku po planu

od strane | 02/03/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić prisustvovao je u Subotici sastanku Radne grupe koja prati dinamiku radova na izgradnji deonice brze pruge Novi Sad – Subotica i poručio da nema nikakvih problema u realizaciji projekta koji bi mogli da „pomere“ rok i da će pruga biti završena kako je i predviđeno, do kraja 2024.

– Svake nedelje, imamo redovne sastanke na kojima rešavamo probleme koji se pojavljuju tokom realizacije ovako velikog projekta. Izgradnja brze pruge između Beograda i Subotice, odnosno, sada dela između Novog Sada i Subotice, trentuno je naš najveći nacionalni projekat, koji pokazuje novo lice Srbije – rekao je Vesić.

Ministar je ukazao da problemi uvek postoje kada se realizuje jedan veliki projekat, poput izgradnje brze pruge, ali da svi zajedno Republika, Pokrajina, Novi Sad i Subotica, kao i ostali gradovi na trasi, izvođači, podizvođači radova, arheološki zavodi i javna preduzeća, rešavaju sve probleme.

– Radovi teku po predviđenoj dinamici, koja nam omogućava da do kraja 2024. godine, kako su kineski partneri i obećali predsedniku Aleksandru Vučiću, brza pruga između Beograda i Subotice bude završena. U ovom trenutku ne vidimo nijedan problem koji bi tu dinamiku omeo – istakao je ministar.

Zahvaljujući tome, 2025. putovaće se brzom prugom između Beograda i Budimpešte, za manje od tri sata.

– To je Srbija koju gradimo, Srbija budućnosti – poručio je Vesić.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnica ministra za železnički i intermodalni transport Anita Dimoski, izvršni direktor za razvoj i investicije „Infrastrukture železnice Srbije“ Milan Novović, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, predsednik Skupštine grada Balint Pastor, zamenik gradonačeknika Imre Kern, predstavnici Grada Novog Sada, gradskih sekretarijata, javnih i komunalnih preduzeća, zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada i Subotice, kao i predstavnici kineske kompanije CCCC.

Deonica Novi Sad – Subotica duga je 108,2 kilometra, a radovima je obuhvaćena izgradnja dva koloseka pruge do granice sa Mađarskom kod Kelebije, rekonstrukcija devet železničkih stanica.

Planirana je izgradnja železničkih čvorova u Novom Sadu, Vrbasu i Subotici.

Na čitavoj deonici pruge biće izgrađeno 49 nadvožnjaka, podvožnjaka i vijadukta, a najveći objekat biće kod Vrbasa dug 1.600 metara.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...