Vesić: Radovi na pruzi Novi Sad-Subotica teku po planu

od strane | 02/03/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić prisustvovao je u Subotici sastanku Radne grupe koja prati dinamiku radova na izgradnji deonice brze pruge Novi Sad – Subotica i poručio da nema nikakvih problema u realizaciji projekta koji bi mogli da „pomere“ rok i da će pruga biti završena kako je i predviđeno, do kraja 2024.

– Svake nedelje, imamo redovne sastanke na kojima rešavamo probleme koji se pojavljuju tokom realizacije ovako velikog projekta. Izgradnja brze pruge između Beograda i Subotice, odnosno, sada dela između Novog Sada i Subotice, trentuno je naš najveći nacionalni projekat, koji pokazuje novo lice Srbije – rekao je Vesić.

Ministar je ukazao da problemi uvek postoje kada se realizuje jedan veliki projekat, poput izgradnje brze pruge, ali da svi zajedno Republika, Pokrajina, Novi Sad i Subotica, kao i ostali gradovi na trasi, izvođači, podizvođači radova, arheološki zavodi i javna preduzeća, rešavaju sve probleme.

– Radovi teku po predviđenoj dinamici, koja nam omogućava da do kraja 2024. godine, kako su kineski partneri i obećali predsedniku Aleksandru Vučiću, brza pruga između Beograda i Subotice bude završena. U ovom trenutku ne vidimo nijedan problem koji bi tu dinamiku omeo – istakao je ministar.

Zahvaljujući tome, 2025. putovaće se brzom prugom između Beograda i Budimpešte, za manje od tri sata.

– To je Srbija koju gradimo, Srbija budućnosti – poručio je Vesić.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnica ministra za železnički i intermodalni transport Anita Dimoski, izvršni direktor za razvoj i investicije „Infrastrukture železnice Srbije“ Milan Novović, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, predsednik Skupštine grada Balint Pastor, zamenik gradonačeknika Imre Kern, predstavnici Grada Novog Sada, gradskih sekretarijata, javnih i komunalnih preduzeća, zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada i Subotice, kao i predstavnici kineske kompanije CCCC.

Deonica Novi Sad – Subotica duga je 108,2 kilometra, a radovima je obuhvaćena izgradnja dva koloseka pruge do granice sa Mađarskom kod Kelebije, rekonstrukcija devet železničkih stanica.

Planirana je izgradnja železničkih čvorova u Novom Sadu, Vrbasu i Subotici.

Na čitavoj deonici pruge biće izgrađeno 49 nadvožnjaka, podvožnjaka i vijadukta, a najveći objekat biće kod Vrbasa dug 1.600 metara.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...