Vesić otvorio rekonstruisanu Vazduhoplovnu akademiju koja će školovati 120 pilota godišnje

od strane | 27/01/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić otvorio je danas rekonstruisani objekat Vazduhoplovne akademije u Beogradu i potpisao sa Kancelarijom za dualno obrazovanje memorandum o saradnji na razvoju trening centara u vazdušnom, železničkom i vodenom saobraćaju.

Vesić je ocenio da se i na ovaj način pokazuje koliko Srbija napreduje kada je u pitanju svaka vrsta saobraćaja, a posebno vazdušni saobraćaj.

Pored školovanja 120 pilota godišnje, u Akademiji će se školovati i mehaničari, kontrolori leta i drugo osoblje.

– Tako pokazujemo koliko ulažemo u obrazovanje i koliko nam je važno da naša deca dobiju šansu da se obrazuju i da rade. Licence koje se budu ovde dobijale važiće u EU, a moći ćemo da školujemo i kadrove iz drugih zemalja Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Turske i Severne Makedonije čime pokazujemo da Beograd postaje polako i regionalni centar – rekao je Vesić.

Za godine koje slede najavio je veliku ekspanziju vazdušnog i železničkog saobraćaja te ocenio da Srbija polako postaje logistički hab u ovom delu Evrope.

– Srbija polako postaje mesto u kome će biti potrebe za što više školovanja ovakvih kadrova. Zato smo potpisali Memorandum sa Kancelarijom za dualno obrazovanje – rekao je ministar.

Naveo je da je od uvođenja dualnog obrazovanja u tom sistemu oko 10.000 dece, a 4.500 ima zaposlenje, te da su plate onih koji su završili dualno veće u proseku za 20.000 dinara nego onih koji nisu tako obrazovani.

– Preko dualnog obrazovanja mi u stvari u dogovoru sa privredom školujemo ljude za ono za šta će imati posao. A u vazduhoplovnoj industriji ima sve više i više posla – rekao je Vesić.

U rekonstrukciju danas otvorenog objekta trening centra država je uložila više od tri miliona evra, a Vesić je najavio rekonstrukciju još jednog objekta Vazduhoplovne akademije gde će biti simulator za avione ATR.

Rekao da je Er Srbija posle 15 novih linija prošle godine, za ovu godinu planirala 22 nove linije, dodajući da će ovog proleća biti završen i novi terminal na Aerodromu Nikola Tesla.

– To pokazuje koliko je važno da obrazovne institucije prate ovakav razvoj. Zadovoljan sam jer svi koji ovde budu završili školovanje imaće posao i niko neće čekati na posao – izjavio je ministar i najavio nove sporazume sa univerzitetima kojima će se omogućiti da studenti biraju gde će na praksu:

– Saradnjom na najbolji način uvezujemo privredu, državnu upravu i obrazovanje, što je i jeste suština razvoja jednog sistema.

Direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje Vlade Srbije Gabrijela Grujić je potpisivanje Memoranduma ocenila kao nastavak uspešne saradnje u umrežavanju energije znanja i institucija.

– Novi delokrug Kancelarije je upravo umrežavanje energije, podrške, posvećenosti, znanja, institucija kako bi smo obezbedili što kvalitetnije kako studijske programe i na nivou srednjeg stručnog obrazovanja, ali i obuke za školovanje kadrova – poručila je ona i dodala je da je benefit modela dualnog obrazovanja da mladi uče u savremenim kompanijama.

Grujićeva je istakla da će dozvole koje mladi budu dobijali u Vazduhoplovnoj akademiji biti usaglašene sa JASA standardima.

– Nadam se da ćemo od marta moći to da upišemo našim mladim ljudima u njihove buduće diplome – rekla je ona.

Istakla je da se trening centar snažno razvija i da je njegova izgradnja usklađena sa međunarodnim standardima. Uz to je i podsetila da je Vazduhoplovna akademija visoka škola strukovnih studija kao i da je sledeći korak izrada master programa.

– Važnije od svega je da mladi ljudi imaju ozbiljnu šansu da pokažu šta umeju i znaju – istakla je direktorka.

Navela je da je komparativna prednost Srbije u odnosu na sve ostale zemlje Evrope što Vazduhoplovna akademija ima eksternu bazu u Vršcu, a kao planove daljeg razvoja, osim nabavki simulatora za Erbas i ATR, navela je i nabavku simulatora za kabinsko osoblje, te dva helikoptera i dva aviona, kao i rekonstrukciju studentskog hotela i restorana u Vršcu.

– Razvoj eksterne baze će omogućiti da mladi mogu da uče u realnom radnom okruženju – zaključila je Grujićeva.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...