Vesić: Otvaranje postrojenja za preradu otpadnih voda istorijsko za celu Srbiju

od strane | 29/09/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da je otvaranje prvog industrijsko biološkog postrojenja za preradu otpadnih voda (PPOV), u kompleksu kompanije „Smurfit Kappa“, koje će vodu iz Dunava korišćenu za industrijske potrebe prečišćavati i vraćati u reku u čistijem stanju od onog u kojem je iz reke uzeta, istorijski događaj i za Beograd i Srbiju.

– Do kraja 2025. je rok po kome kompletna industrija na teritoriji Srbije, koja ima otpadne vode iz tehnološkog procesa mora da ima ovakvo postrojenje. Ovi ljudi su to uradili dve i po godine pre roka i mi smo im zahvalni na tome – izjavio je Vesić.

Ministar je pozvao i sve ostale industrijalce u Srbiji da u svojim objektima u skladu sa odlukom Vlade i Zakonom pristupe projektovanju i izgradnji PPOV.

– Nakon 31. decembra 2025. se više neće tolerisati ispuštanje neprerađenih otpadnih voda u reke već će sve morati da budu prerađene – naglasio je on.

Vesić je istakao da je Ministarstvo, u okviru projekta „Čista Srbija“ na teritoriji Grada Beograda angažovano na izgradnji više PPOV.

– Recimo, u Sopotu gradimo 220 kilometara kanalizacione mreže i tri postrojenja – Mali Požarevac, Rogača i Sopot. Gradimo u Ostružnici fabriku za preradu otpadnih voda i dodatnih 27 kilometara kanalizacije. U Mladenovcu gradimo 61 kilometar kanalizacije i postrojenje, a na teritoriji opštine Lazarevac dva postrojenja – po jedno u Lazarevcu i Velikim Crljenima – kazao je ministar.

On je dodao da, na osnovu ugovora sa Investicionim okvirom za Zapadni Balkan (WBIF), planira fabriku za preradu otpadnih voda u Batajnici koja će obuhvatiti kompletan Surčin i sva ona naselja koja gravitiraju u Batajnici, a danas nemaju urađenu kanalizaciju.

– Takođe, u Velikom Selu radimo prvu fazu fabrike za preradu otpadnih voda, zajedno sa kineskim i francuskim partnerima, vrednosti više od 300 miliona evra – naveo je Vesić.

Ministar je dodao da je procenjeni kapacitet fabrike PPOV „Veliko Selo“ oko 1,5 miliona ljudi.

– Kada budemo završili Veliko Selo i Batajnicu mi ćemo ukinuti više od 90 odsto direktnih izliva kanalizacije u Savu i Dunav u Beogradu – istakao je on.

Prema njegovim rečima, u Beogradu ima stotinak direktnih izliva kanalizacije u Savu i Dunav ukupne zapremine od oko 60.000 olimpijskih bazena otpadnih voda godišnje. Ministar je istakao da će izgradnjom svih planiranih postrojenja Beograd u narednoj deceniji prestati sa izlivanjem neprerađenih otpadnih voda u reke i počeće odgovorno da se ponaša prema prirodnoj sredini.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: