Vesić obišao radove na petlji „Avala“: Od juna obilaznicom do Bubanj potoka

od strane | 05/03/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić obišao je radove na izgradnji obilaznice oko Beograda, na petlji Avala, koji se ne zaustavljaju ni vikendom, kako bi deonica od Straževice do Bubanj potoka bila puštena u saobraćaj 1. juna, kako je i planirano.

Vesić je rekao da je petlja Avala, jedna od dve, uz petlju Bubanj potok, izgrađena na deonici od Straževice do Bubanj potoka, dugoj 9,6 kilometara.

– Ukupna dužina obilaznice oko Beograda je 47,7 kilometara i ona se gradi duže od 30 godina, a najviše je urađeno u poslednjih deset. Obilaznica oko Beograda biće završena do juna, tada će krenuti vozila i moći ćemo da preusmerimo saobraćaj oko glavnog grada – istakao je ministar i dodao da obilaznica ima dva tunela Beli potok i Straževicu, dva mosta dužine 930 metara i četiri nadvožnjaka.

Vesić je naveo i da je potpisan ugovor sa CIP-om za projektovanje nastavka obilaznice od Bubanj potoka do Pančeva, u dužini od 31 kilometar.

– Do marta naredne godine imaćemo završen projekat, sa građevinskom dozvolom, odnosno izdatu građevinsku dozvolu i tada ćemo imati sve uslove da počnemo da gradimo i poslednji deo obilaznice, od Bubanj potoka do Pančeva, sa velikim drumsko-železničkim mostom kod Vinče – najavio je Vesić.

On kaže da početak gradnje zavisi od stanja u budžetu.

Ističe da će po završetku tog poslednjeg dela, Beograd dobiti i železničku obilaznicu, pa će sav železnički teretni saobraćaj, kome glavni grad nije odredište, biti izmešten iz centra prestonice.

– Ovo je novo lice Srbije, koje je predsednik Aleksandar Vučić ponudio i obećao građanima pre 10 godina, a suština te politike je izgradnja velikih infrastrukturnih projekata, zahvaljujući kojima se Srbija razvija, saobraćajno povezuje, a to omogućava i nove investicije i ravnomerni razvoj – rekao je Vesić.

Ministar kaže da je to Srbija koju svi želimo da vidimo i da je ova obilaznica jedan od simbola te politike.

On je ukazao i da će se, kada obilaznica bude „proradila“, saobraćaj na auto-putu kroz Beograd, na „Gazeli“ rasteretiti između 10 i 15 odsto.

– Dao sam nalog da se od juna zaustavne trake na ‘Gazeli’ pretvore u žute trake, pa će javni gradski prevoz i taksi vozila prolaziti brže, a gužve će se smanjiti – rekao je Vesić.

Naveo je da će se sa preusmeravanjem saobraćaja na obilaznicu značajno smanjiti zagađenje u Beogradu, a biće i manje saobraćajnih nesreća, jer analize pokazuju da tamo gde ima obilaznica oko gradova, manje je nezgoda i gužvi.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...