Vesić na obeležavanju Dana Sombora: Vratićemo Lučku kapetaniju na Bezdan

od strane | 17/02/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić prisustvovao je obeležavanju Dana grada Sombora, gde je poručio da je način na koji je taj grad izborio svoju slobodu poučan za male narode u današnje vreme i naveo da je doneo odluku da se ponovo uspostavi Lučka kapetanija u Bezdanu.

Obraćajući se na svečanoj akademiji, Vesić je istakao da prema Somboru gaji posebne emocije, jer je tu služio vojsku i brojne uspomene ga vežu za taj grad.

U ime predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije, Vesić je čestitao Somborcima Dan grada, navodeći da imaju dugu istoriju koju treba da čuvaju, te da je način na koji je Sombor dobio status slobodnog grada, zanimljiv i poučan za male narode u današnje vreme.

Podsetio je da su Somborci dali veliki doprinos oslobođenju Petrovaradina i pobedi Austrougara nad Turcima 1716.godine, a kasnije i Beograda, ali da su njihove ratne zasluge brzo pale u zaborav, pa je odlučeno da se Somboru oduzme status grada.

– Onda su se Somborci pobunili i uspeli uz borbu, volju i umešnost, i 150.000 forinti, da dobuju status slobodnog grada od Marije Terezije. Mali narodi treba da znaju da mogu da budu uspešni kada pokažu volju i koriste sve metode da sačuvaju mir i državu – rekao je Vesić.

Ministar je ukazao da se nalazimo u nestabilnom vremenu, dok se svetski rat vodi u Evropi, a niko ne zna da li će se proširiti i kakve će biti posledice.

– Mi moramo da čuvamo mir, samostalnost i pravo da slobodno odlučujemo. Da sačuvamo mir i našu zemlju. To je naša najveća pobeda u vremenima koja dolaze – istakao je ministar.

A, uz mir,dodao je, ide i ekonomski razvoj, najavljujući nekoliko značajnih projekata u Somboru u narednom periodu.

Podsetio je da je pre dve godine ukinuta Lučka kapetanija u Bezdanu i naveo da će se to promeniti.

– Doneo sam odluku da se pokrene inicijativa da se Kapetanija vrati u Bezdan. To nešto što je nepravedno oduzeto Somboru, odnosno ovom delu zemlje. To je stvar koju ćemo ispraviti – naglasio je Vesić.
Dodao je da se završava Dom zdravlja, a krenuće i druga faza projekta izgradnje kanalizacije, u okviru projekta Čista Srbija.

Kao najvažnije, naveo je izgradnju auto-puta od Bačkog brega, na granici sa Mađarskom, koji će preko Sombora, Kule, Vrbasa, Bečeja, Kikinde, ići do Nakova, na granici sa Rumunijom.

– To će promeniti život ljudi ovde, koji će dobiti izlaz na auto-put koji će biti najbrža veza jednog dela Mađarske prema Rumuniji. Biće opterećen auto-put, što je dobro za razvoj Sombora – izjavio je Vesić.

Podsetio je da će se raditi i rekonstrukcija pruge Sombor-Vrbas.

Ministar Vesić je napomenuo i da u Somboru žive pripadnici 21 nacije i zamolio ih da čuvaju tu raznolikost kao i do sada.

– Čuvajte blago koje imate, toleranciju, zajednički život… ovo je zajednička kuća svih koji u Somboru žive. To je naše bogatstvo. Čuvajući mir, čuvamo ono najvažnije i najdragocenije u vremenima koje dolaze – poručio im je ministar.

Istakao je da će biti dobrih vesti, samo ako se očuva mir, kako bi zemlja mogla da nastavi da se razvija, što će biti naša najveća pobeda.

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković rekao je da taj grad ima prošlost vrednu poštovanja, a da je istorija Sombora i duža od sticanja privilegije slobodnog grada 1749. godine, koja je bila prekretnica u prosvetnom, kulturnom i urbanom razvoju grada.

– Ulaganje u infrastrukturu je deo celokupne revitalizacije naše zemlje. Nastavljamo sa velikim infrastrukturnim ulaganjima. Zato smo posebno zahvalni ministru Goranu Vesiću na ličnom angažovanju, energiji i podršci projektima u Somboru – izjavio je gradonačelnik Ratković.

Sombor obeležava 17. februar kao Dan grada u spomen na taj datum 1749. kada je Marija Terezija potpisala Povelju kojom se uzdiže u rang slobodnih i kraljevskih gradova, i koja je na svečan način predata Somborcima 24. aprila 1749. godine.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Tamara Vučić i Peng Lijuan obišle Narodni muzej Srbije

(Foto: Tanjug/Jadranka Ilić)  Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić obišla je danas sa suprugom predsednika Kine profesorkom Peng Lijuan Narodni muzej Srbije gde je kineska gošća mogla da se upozna sa značajnim srpskim slikarskim delima, ali i rukotvorinama "Etno...

Više...