Vesić: Brza pruga Beograd-Niš važna svim građanima, tender će biti transparentan

od strane | 25/02/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da je važno izgraditi brzu prugu po “kičmi zemlje”, u pravcu sever – jug, te da će buduća pruga Beograd-Niš značiti svim građanima, posebno onima koji žive u gradovima na trasi, ističući da će tender za taj projekat biti transparentan.

– Postoje neka pitanja koja nisu politička, takvo je i pitanje značaja izgradnje pruge pravcem sever – jug i žao mi je što nećete podržati taj predlog – rekao je Vesić odgovarajući u skupštini poslaniku Novog DSS Dejanu Šulkiću koji je rekao da ta stranka neće podržati zakone o potvrđivanju ugovora o zajmu za izgradnju pomenute pruge.

Vesić je rekao da će Srbija uzeti kredit od 1,1 milijardi evra od EIB-a i 550 miliona od EBRD-a, tako da će tender biti sproveden po pravilima međunarodnih institucija.

– Taj tender biće transparentan, biće mnogo ponuđača. Tender ne isključuje domaće kompanije, koje mogu da budu deo konzorcijuma, a ne samo da budu podizvođači – naveo je ministar.

Rekao je da vrednost projekta od 2,775 milijardi evra nije konačna, jer zapravo može da bude i manja, a to će zavisiti od tendera.

– Videćemo na tenderu kakvu ćemo cenu dobiti, ali nemojte da imate dilemu, to će biti javni proces, transparentan i posao će biti urađen dobro i kvalitetno. Na velikim tenderima prisutan je i zastupnik javnosti, pa će svi moći da prate šta se dešava, a mi ćemo voditi računa da radovi budu urađeni kako treba. Važno je da građani od Beograda do Niša stižu za 100 minuta – naglasio je Vesić.

Dodao je da će u budućnosti pruga do Niša, odnosno do Preševa, biti produžena dalje, do Skoplja i Soluna, ističući da je važno da svi delovi Srbije budu dobro saobraćajno povezani, ali i da Srbija bude povezana sa zemljama u regionu.

Ministar je rekao i da uskoro sledi tender za uređenje 150 pružnih prelaza.

– Imamo ih preko 1.000 kritičnih, ali moramo da krenemo da ih uređujemo, jer imamo tri puta više poginulih na prugama i pružnim prelazima nego EU – kazao je Vesić.

Najavio je da će se uskoro pred poslanicima naći novi Zakon o bezbednosti železničkog saobraćaja, kojim će se predvideti obaveza da na svim prugama brzine veće od 100 kilometara, nosilac javnog ovlašćenja ima pravo da odredi gde će postaviti ogradu.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...