Vesić: Brza pruga Beograd-Niš važna svim građanima, tender će biti transparentan

od strane | 25/02/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da je važno izgraditi brzu prugu po “kičmi zemlje”, u pravcu sever – jug, te da će buduća pruga Beograd-Niš značiti svim građanima, posebno onima koji žive u gradovima na trasi, ističući da će tender za taj projekat biti transparentan.

– Postoje neka pitanja koja nisu politička, takvo je i pitanje značaja izgradnje pruge pravcem sever – jug i žao mi je što nećete podržati taj predlog – rekao je Vesić odgovarajući u skupštini poslaniku Novog DSS Dejanu Šulkiću koji je rekao da ta stranka neće podržati zakone o potvrđivanju ugovora o zajmu za izgradnju pomenute pruge.

Vesić je rekao da će Srbija uzeti kredit od 1,1 milijardi evra od EIB-a i 550 miliona od EBRD-a, tako da će tender biti sproveden po pravilima međunarodnih institucija.

– Taj tender biće transparentan, biće mnogo ponuđača. Tender ne isključuje domaće kompanije, koje mogu da budu deo konzorcijuma, a ne samo da budu podizvođači – naveo je ministar.

Rekao je da vrednost projekta od 2,775 milijardi evra nije konačna, jer zapravo može da bude i manja, a to će zavisiti od tendera.

– Videćemo na tenderu kakvu ćemo cenu dobiti, ali nemojte da imate dilemu, to će biti javni proces, transparentan i posao će biti urađen dobro i kvalitetno. Na velikim tenderima prisutan je i zastupnik javnosti, pa će svi moći da prate šta se dešava, a mi ćemo voditi računa da radovi budu urađeni kako treba. Važno je da građani od Beograda do Niša stižu za 100 minuta – naglasio je Vesić.

Dodao je da će u budućnosti pruga do Niša, odnosno do Preševa, biti produžena dalje, do Skoplja i Soluna, ističući da je važno da svi delovi Srbije budu dobro saobraćajno povezani, ali i da Srbija bude povezana sa zemljama u regionu.

Ministar je rekao i da uskoro sledi tender za uređenje 150 pružnih prelaza.

– Imamo ih preko 1.000 kritičnih, ali moramo da krenemo da ih uređujemo, jer imamo tri puta više poginulih na prugama i pružnim prelazima nego EU – kazao je Vesić.

Najavio je da će se uskoro pred poslanicima naći novi Zakon o bezbednosti železničkog saobraćaja, kojim će se predvideti obaveza da na svim prugama brzine veće od 100 kilometara, nosilac javnog ovlašćenja ima pravo da odredi gde će postaviti ogradu.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...