Veliki uspeh srpske TV serije: “Pad“ u selekciji Berlinskog festivala

od strane | 06/02/2023 | Kultura, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Domaća serija „Pad“, rađena po motivima knjige Žarka Lauševića „Godina prođe, dan nikad“, biće prikazana na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu, u selekciji TV serija iz celog sveta.

Prikazivanje serije na ovom prestižnom festivalu predstavlja njenu svetsku premijeru, a činjenica da je selektovana od strane žirija dodatno govori o sve većoj međunarodnoj prepoznatljivosti domaće kinematografije.

Reditelj ovog TV serijala je Bojan Vuletić, glavna uloga je poverena Milanu Mariću, a iza celokupnog koncepta, kao producenti stoje Telekom Srbija i Firefly produkcija.

– Svetska premijera „Pada“ na Berlinale serija marketu je još jedna, svetski priznata, potvrda kvaliteta produkcije igranog sadržaja Telekoma Srbija, koji se ravnopravno takmiči sa ostatkom Evrope. Uspeh serije “Pad” je rezultat odlične sinergije Telekoma, Firefly-a, autorske i glumačke ekipe i ovim putem želim da se zahvalim svima na produktivnom i kreativnom projektu. Strateški cilj Telekoma Srbija je ulaganje u raznovrsnost žanrova i internacionalizacija naših serija i filmova, a Berlin je jedna od stanica na tom putu i odlično mesto za promociju našeg regiona kao novog centra kvalitetne i originalne kinematografije – naglasila je direktorka Direkcije za multimediju Telekoma Srbije Aleksandra Martinović.

Sa druge strane, direktorka produkcije Firefly Ivana Miković istakla je da ova produkcija prati svetske trendove.

– Veoma smo ponosni da smo za kratko vreme uspeli da razvijamo i produciramo naslove koji su u selekcijama inostranih festivala. Produkcija Firefly veoma prati svetske trendove i proizvodi originalne sadržaje u različitim žanrovima, a i u narednim projektima ćemo nastaviti da razvijamo teme koje putuju van granica Srbije, kao i da ostanemo na liniji svetskih standarda u samoj produkciji – rekla je Ivana Miković.

Serija je izazvala i veliko interesovanje među domaćom publikom, koja je već tri vikenda prati na Superstar TV, a dodatno je promovisana i kroz koncept „Gledaj pre svih“ (bindžovanje) koji je dostupan na svim platformama Telekoma Srbija.

Ona opisuje tragičan događaj iz avgusta 1993. godine, u kojem je učestvovao poznati jugoslovenski glumac Ivan Maslać i prati njegov život, ali nas i vodi kroz puteve duše jednog umetnika, koji u stvarnom životu počinje da proživljava lične borbe koje je do tada izvodio samo na pozornici.

Osim Milana Marića glumačku ekipu čine Boris Isaković, Mima Karadžić, Milica Janevski, Anđela Jovanović, Ljubomir Bandović i drugi.

Autorsku ekipu predvodi reditelj i scenarista Bojan Vuletić i scenarista Petar Mihajlović, direktor fotografije je Dušan Joksimović, dok scenografiju potpisuje Aljoša Spajić i kostimografiju Dragica Laušević.

Izvor: Tanjug

tagovi: berlin | festival | serija | uspeh

Preporučene vesti:

Tamara Vučić i Peng Lijuan obišle Narodni muzej Srbije

(Foto: Tanjug/Jadranka Ilić)  Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić obišla je danas sa suprugom predsednika Kine profesorkom Peng Lijuan Narodni muzej Srbije gde je kineska gošća mogla da se upozna sa značajnim srpskim slikarskim delima, ali i rukotvorinama "Etno...

Više...