Valjevo ulaže 280 miliona dinara u opremanje Privredne zone

od strane | 08/02/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Grad Valjevo)

  Grad Valjevo će se kreditno zadužiti 155 miliona dinara, a uz 125 miliona prethodno obezbeđenih iz budžeta Grada, taj novac će biti uložen u infrastrukturno opremanje Privredne zone.

Predviđeno je da rok otplate bude godinu dana, počev od 1. januara 2024. uz grejs period do 31. decembra ove godine.

Odluku o kreditnom zaduženju, kako bi se nemačkim kompanijama Bizerba i Hansgrohe obezbedila infrastruktura, usvojilo je Gradsko veće, a konačnu reč će dati odbornici Skupštine grada.

Kako je saopšteno, Valjevo će se kreditno zadužiti kako bi sva infrastruktura bila realizovana po dinamici koja je dogovorena sa investitorima, a Ministarstvo finansija saglasno je sa ovom odlukom.

Prema rečima gradonačelnika Lazara Gojkovića, Valjevo će uložiti 280 miliona dinara u realizaciju prve faze radova koja podrazumeva izgradnju ulica, vodovodne mreže, javne rasvete, kao i atmosferske i fekalne kanalizacije u Privrednoj zoni.

Gojković je naveo da je veoma bitno da se napravi kvalitetna Privredna zona sa kompletnom putnom i komunalnom infrastrukturom, jer toga dosad nije bilo.

Istakao je i da će se veliki broj sugrađana zaposliti, te da je važan podatak i što nemački investitori planiraju da otvore svoje fabrike u prvoj polovini ove godine.

Prema nekim informacijama koje imamo, kaže gradonačelnik, jedna će biti otvorena u aprilu, dok se otvaranje druge očekuje u junu.

– Imamo još zainteresovanih investitora koji se raspituju za našu Privrednu zonu. Iz tog razloga je jako bitno da je kvalitetno opremimo. S obzirom na to da je bila odlična realizacija prihoda u prošloj godini od 98,5 odsto, mi smo jednostavno uradili novu projekciju prihoda do kraja 2023. i postupajući po uputstvima Ministarstva finansija obezbedili smo sredstva iz kredita koja nam trebaju za prvu fazu opremanja Privredne zone, jer je to zaista veliki i skup projekat, tako da ćemo to fazno raditi. Projekat je urađen krajem prošle godine i jako je bitno da započnemo te radove kako bismo i mi ispratili sa tom infrastrukturom početak rada fabrika – zaključio je Gojković na sednici Gradskog veća.

Izvor: Kolubarske.rs

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...