Valjevo ulaže 280 miliona dinara u opremanje Privredne zone

od strane | 08/02/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Grad Valjevo)

  Grad Valjevo će se kreditno zadužiti 155 miliona dinara, a uz 125 miliona prethodno obezbeđenih iz budžeta Grada, taj novac će biti uložen u infrastrukturno opremanje Privredne zone.

Predviđeno je da rok otplate bude godinu dana, počev od 1. januara 2024. uz grejs period do 31. decembra ove godine.

Odluku o kreditnom zaduženju, kako bi se nemačkim kompanijama Bizerba i Hansgrohe obezbedila infrastruktura, usvojilo je Gradsko veće, a konačnu reč će dati odbornici Skupštine grada.

Kako je saopšteno, Valjevo će se kreditno zadužiti kako bi sva infrastruktura bila realizovana po dinamici koja je dogovorena sa investitorima, a Ministarstvo finansija saglasno je sa ovom odlukom.

Prema rečima gradonačelnika Lazara Gojkovića, Valjevo će uložiti 280 miliona dinara u realizaciju prve faze radova koja podrazumeva izgradnju ulica, vodovodne mreže, javne rasvete, kao i atmosferske i fekalne kanalizacije u Privrednoj zoni.

Gojković je naveo da je veoma bitno da se napravi kvalitetna Privredna zona sa kompletnom putnom i komunalnom infrastrukturom, jer toga dosad nije bilo.

Istakao je i da će se veliki broj sugrađana zaposliti, te da je važan podatak i što nemački investitori planiraju da otvore svoje fabrike u prvoj polovini ove godine.

Prema nekim informacijama koje imamo, kaže gradonačelnik, jedna će biti otvorena u aprilu, dok se otvaranje druge očekuje u junu.

– Imamo još zainteresovanih investitora koji se raspituju za našu Privrednu zonu. Iz tog razloga je jako bitno da je kvalitetno opremimo. S obzirom na to da je bila odlična realizacija prihoda u prošloj godini od 98,5 odsto, mi smo jednostavno uradili novu projekciju prihoda do kraja 2023. i postupajući po uputstvima Ministarstva finansija obezbedili smo sredstva iz kredita koja nam trebaju za prvu fazu opremanja Privredne zone, jer je to zaista veliki i skup projekat, tako da ćemo to fazno raditi. Projekat je urađen krajem prošle godine i jako je bitno da započnemo te radove kako bismo i mi ispratili sa tom infrastrukturom početak rada fabrika – zaključio je Gojković na sednici Gradskog veća.

Izvor: Kolubarske.rs

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...