Uručeni sertifikati za stručnu praksu mladima iz južne i jugozapadne Srbije

od strane | 28/09/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov prisustvovao je ceremoniji uručenja sertifikata učesnicima Programa stručne prakse za mlade iz južne i jugozapadne Srbije za ovu godinu, koji Ministarstvo sprovodi sa Misijom OEBS u Srbiji, uz podršku vlada Norveške, Turske i Poljske.

Sedmoro polaznika dobilo je sertifikate o završetku programa i predstavilo projekte koje su osmislili i realizovali tokom desetomesečnog stručnog staža u državnim institucijama u Srbiji.

Program je četvrtu godinu zaredom omogućio mladima da iz prve ruke steknu profesionalno iskustvo u državnoj službi i unaprede razumevanje funkcionisanja demokratskih institucija Srbije.

Obraćajući se na skupu, ministar Žigmanov je rekao da u Vladi Srbije postoji svest da su pripadnici pojedinih nacionalnih zajednica nedovoljno zastupljeni u javnoj upravi, da je to izazov koji postoji od ranije i da se čine koraci da se načelo srazmernosti, propisano i Ustavom Srbije, ostvari u celosti.

– Četvrti ciklus Programa stručne prakse pokazuje da se na tome istrajava, da je to čvrsto opredeljenje Vlade i da se kontinuirano nastoji da predstavnici manjinskih zajednica, naročito onih koje nisu dovoljno zastupljene, a to su u ovom slučaju pripadnici bošnjačke, albanske i romske zajednice, budu dodatno osnaženi novim znanjima i veštinama kako bi mogli u punom kapacitetu da budu radno angažovani u pojedinim telima Vlade ili jedinicama lokalne samouprave – izjavio je Žigmanov.

Čestitajući polaznicima, on im je poručio da ulaze u prostor u kom treba da budu svesni odgovornosti, ne samo sebe kao individua, već i kao pripadnika manjinskih zajednica iz kojih dolaze.

Šef Misije OEBS u Srbiji, ambasador Jan Bratu naveo je da je ovaj program jedinstven u Srbiji jer povezuje institucije sa mladima iz nedovoljno zastupljenih zajednica.

On je izrazio nadu da će stečeno iskustvo i znanje mladi odneti kući u svoje zajednice i primeniti u svojim budućim karijerama.

Pored Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, učesnici ciklusa ove godine stažiranja su završili i u Kancelariji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Kancelariji za javne nabavke, Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Narodnoj skupštini Republike Srbije i Koordinacionom telu Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: