Uređuje se 27 železničkih stanica širom Srbije, izdvojeno 280 miliona dinara

od strane | 06/02/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Infrastruktura železnice Srbije pokrenula je projekat uređenja zgrada železničkih stanica širom Srbije, kojim je predviđeno da se obnovi 27 stanica, a investicija je vredna ukupno oko 280 miliona dinara.

Nenad Stanisavljević iz Infrastrukture železnice Srbije rekao je da su radovi već uveliko počeli na železničkoj stanici u Ćupriji, gde će majstori imati najviše posla.

Za uređenje stanice u ovom gradu izdvojeno je 30,1 miliona dinara, što je i najveći iznos koji će biti opredeljen za jedan objekat u okviru ovog projekta.

Prema rečima Stanisavljevića, predviđena je sanacija temelja objekta, kao i radovi na zameni krovne konstrukcije i krova.

– Radovi su već počeli i u železničkim stanicama Prahovo, Mataruška i Jošanička Banja, a narednih dana očekuje se da punim intenzitetom počnu radovi i na objektima u Požarevcu, železničkoj stanici i Operativnom centru, kao i u stanicama Sopot Kosmajski i Jajinci – naveo je Stanisavljević.

Obnovom ovih stanica predviđene su zamene krova, sanacije fasada, zamena stolarije i bravarije, radovi na sređivanju elektroinstalacija, sanacije i izgradnje mokrih čvorova, kao i ojačavanje temelja zgrada gde je to neophodno, a za sve objekte urađena je i kompletna tehnička dokumentacija.

Stanisavljević kaže da je ceo projekat podeljen na četiri celine u zavisnosti od prioriteta i teritorijalne zastupljenosti.

Tako su se u prvoj celini našle stanice Ćuprija, Prahovo, Mataruška Banja, Jošanička Banja, Crveni Krst i stanica Niš, a za ove radove biće izdvojeno nešto više od 73 miliona dinara.

U drugoj je predviđeno da se obnove stanice u Kačarevu, Ovči, Jajincima, zatim stanica u Požarevcu i Operativni centar u ovom gradu, kao i stanica Sopot Kosmajski. Vrednost ovih poslova je nešto manje od 52 miliona dinara.

U okviru treće partije, koja je i najvrednija sa skoro 100 miliona dinara biće obnovljene stanice u Senti, Bajmoku, Petrovcu – Gložanu, Ratkovu, Putincima, Debeljači i Tomaševcu.

Čak osam stanica naći će se u četvrtoj partiji. Radovi su predviđeni u stanicama Šabac, Loznica, kao i šest stanica na području sekcije Užice – Lastra, Ražana, Kosijerić, Kalenić, Užice teretna i Prijepolje. Vrednost radova na stanicama u ovoj partiji je 54,4 miliona dinara.

Tako će se prvi obrisi uređenih stanica videti u drugoj polovini marta, a ukoliko vremenske prilike budu odgovarajuće, većina od predviđenih 27 staničnih objekata biće završena u aprilu.

Od železničkih stanica gde su predviđeni radovi najveća investicija, kao što je pomenuto, biće u Ćupriji, gde je namenjeno 30,1 milion dinara, zatim sledi Senta sa 26,4, pa Prijepolje sa 21,3 miliona dinara.

U Požarevcu će u rekonstrukciju stanične zgarde biti uloženo 18,3 miliona dinara, a kada se tome doda iznos od 6,9 miliona dinara za zgradu Operativnog centra u Požarevcu, to znači da će u Požarevcu u železničke objekte ukupno biti uloženo 25,2 miliona dinara.

Od većih investicija „Infrastrukture železnica Srbije“ izdvajaju se radovi u stanici Bajmok (16,4 miliona dinara), Šabac (16 miliona dinara) i Tomaševac (15,1 milion dinara).

Izvođač radova je uveden u posed na svim predviđenim lokacijama, pa su u svih 27 stanica u toku pripremni radovi.

Rok za izvođenja radova po svakom pojedinačnoj partiji (lotu) iznosi 60 dana od uvođenja izvođača u posao.

Najbolju ponudu u postupku javne nabavke radova dalo je preduzeće BMC Konekt iz Novog Sada, koje je nosilac posla u zajedničkoj ponudi zajedno sa Ekonomistelektro i Enikos kompani.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...