U zemljama Balkana najviše mladih živi s roditeljima

od strane | 24/01/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Freepik)

  Crna Gora je zemlja sa najvećim procentom mladih koji žive sa roditeljima, a taj trend je prisutan i u ostalim delovima Balkana, pokazuju podaci evropske statističke agencije Eurostat.

Sudeći po mapi agencije, Crna Gora nalazi se na neslavnoj poziciji liste evropskih zemalja, sa 68 odsto mladih, od 25 do 34 godine, koji dom dele sa roditeljima.

S druge strane, u Danskoj se mladi vrlo brzo osamostale, pa samo tri odsto njih živi sa roditeljima.

Trend iz Crne Gore prisutan je i u ostalim državama Balkana, pa u Srbiji i Hrvatskoj procenat iznosi 65, Kosovu i Albaniji 63, a Severnoj Makedoniji 61 odsto.

Podaci Eurostata pokazuju da sa roditeljima u Grčkoj živi 60 odsto mladih.

Osim Danske, i u ostalim skandinavskim zemljama se mladi brzo odsele iz porodičnog doma, pa tako u Finskoj sa roditeljima živi svega četiri, a Švedskoj i Norveškoj po šest procenata.

Izvor: RTCG

tagovi: balkan | mladi | roditelji

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...