U Vranju otvoren Centar za razvoj i inovacije

od strane | 04/10/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Grad Vranje)

  Na Akademiji Tehničko-vaspitačkih strukovnih studija, otvoren je centar za brzi razvoj proizvoda i prototipova „RPD HUB“ namenjen studentima i srednjoškolcima, ali i predstavnicima privrede kako bi unapredili svoja tehnička znanja i bolje odgovorili na aktuelne zahteve tržišta.

HAB je osnovao Centar za poslovnu i inovacionu podršku, uz pomoć Projekta „Velika mala privreda“ koji finansira USAID.

Kako se navodi u saopštenju, novootvoreni RPD (Rapid Product Development) HAB služi kao most između ideje i realizacije, omogućavajući razvoj prototipova i inovativnih rešenja u različitim industrijama korišćenjem 3D štampača.

Ideja je da postane glavno mesto za obuku studenata tehničkih fakulteta, strukovnih studija, srednjoškolaca, kao i za podršku zaposlenima u malim i srednjim preduzećima u Vranju i okolini.

Direktor Centra za poslovnu i inovacionu podršku Miloš Milovančević se nada da će RPD HUB postati centar za izradu prototipova, pružajući svim kompanijama koje žele brzo i precizno da razviju svoje proizvode, mogućnost korišćenja 3D štampača, što će značajno pojednostaviti i ubrzati proces proizvodnje.

– Ova inicijativa ne samo da će unaprediti obrazovanje, već će i mladima pružiti izvanrednu priliku za sticanje veština i iskustava u domenu inovacija i tehnologije i da svoja znanja primene. Pozivamo sve zainteresovane da posete RPD HUB i upoznaju se sa mogućnostima koje nudi za razvoj novih proizvoda i poslovnih rešenja – izjavio je Milovančević.

U saopštenju se navodi da je otvaranju HUB-a, obilasku prostorija i kratkoj demonstraciji rada 3D štampača prethodio sastanak sa gradonačelnikom Vranja u Gradskoj upravi, gde je istaknuta ključna uloga ovakvih centara u podsticanju lokalne ekonomije i stimulisanju inovacija.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković je izrazio zahvalnost USAID-u na podršci, ističući da se nada da će RPD HAB privući pažnju kako Vranjanaca tako i građana Pčinjskog okruga i regiona, koji žele da se obuče za razvoj proizvoda i time nauče nešto novo što će im značiti u poslovanju.

– Ovim projektom ne samo da jačamo tehnološki i inovativni kapacitet našeg grada, već i otvaramo nove mogućnosti za mlade, istraživače, ali i već ostvarene privrednike da kreiraju proizvode budućnosti – zaključio je Milenković.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Želimir Žilnik dobitnik nagrade Beogradski pobednik 52. FEST-a

(Foto: CEBEF/Stefan Đaković)  Ovogodišnji Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljen Želimiru Žilniku, jednom od najznačajnijih i najplodnijih reditelja naše kinematografije. Želimir Žilnik spada u ključne figure i začetnike srpskog i...

Više...

Završen sastanak premijerke Ane Brnabić sa poljoprivrednicima

(Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima poljoprivrednika a na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo poljoprivrede uradi predlog izjave o obrađivanju zemljišta, koji će sačekati formiranje nove Vlade...

Više...