U čačanskoj galeriji „Nadežda Petrović” otvorena izložba Galerije Matice srpske

od strane | 03/02/2023 | Kultura, Srbija

(Foto: Tanjug)

  U umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović” u Čačku otvorena je izložba „Kolekcija kao ogledalo. Modernizam, u delima iz Galerije Matice srpske” u okviru koje će posetiocima biti prikazano čak 86 umetničih dela od 38 najznačajnijih pripadnika srpske likovne scene.

Ova izložba prvi je program u uvodnom delu projekta Nacionalne prestonice kulture 2023. godine i trajaće do 22. Marta. Ulaz za sve posetioce je besplatan.

Direktor Umetničke galerije „Nadežda Petrović” i umetnički rukovodilac projekta „Čačak nacionalna prestonica kulture 2023.” Branko Ćalović objašnjava zbog čega je ova izložba toliko značajna.

– Prisustvujemo ekskluzivnom događaju iz najmanje tri razloga. Prvi je da otvaramo izložbu reprezentativnih dela iz kolekcije Matice srpske koja u svom fondu čuva stvaralaštvo nekih od najznačajnijih umetnika nacionalne istorije umetnosti i kulture – rekao je Ćalović.

On je dalje navodio razloge koji svedoče o posebnosti ovog kulturnog događaja i podsetio ko je bila Nadežda Petrović po kojoj i Umetnička galerija nosi ime.

– Drugi razlog je da galerija ovom izložbom ulazi u godinu kada se obeležava 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, rodonačelnice srpske moderne, umetnice koja je promenila tok srpskog slikarstva i nalazi se upravo na početku kolone najzaslužnijih za uvođenje nacionalne umetnosti u evropske tokove. I treći, publici možda najzanimljiviji jeste da ovom izložbom galerija i grad Čačak otpočinju sa projektima “Čačak prestonice kulture 2023.” – izjavio je umetnički rukovodilac Ćalović.

Naveo je da je ova izložba dobar primer uspostavljene saradnje čačanske galerije i galerije Matice srpske, kao matične ustanove za galerije sa zbirkama.

– Zvanično otvaranje planirano je 21. marta, a mi ovom izložbom kao uvodnim programom najavljujemo sadržajno bogate programe koji nas očekuju tokom cele godine kako na nivou grada tako i u načoj galeriji – kazao je Ćalović.

Dela na izložbi predstavljaju najreprezentativnije primerke nacionalne umetnosti koja ukazuju na same početke srpske moderne oličene u radovima Đorđa Krstića, Paje Jovanovića ili Uroša Predića. Prikazuje i dela prve generacije modernih srpskih slikara poput Nadežde Petrović, Stevana Aleksića, Milana Milovanovića, pa do glavnih imena srpske umetnosti u periodu između dva svetska rata – Petra Dobrovića, Save Šumanovića i Bogdana Šuputa.

Izložbu čini 75 slika, sedam skulptura, četiri grafike, te je to ukupno 86 umetničkih dela u kojima publika može da uživa.

Tijana Palkovljević Bugarski, autorka izložbe i upravnica galerije Matice srpske, podsetila je da je ova izložba nastala još 2020. na poziv Nacionalne galerije u Ljubljani, sa idejom da slovenačkoj publici prikaže jedan deo srpske likovne umetnosti, epohe modernizma.

– Nakon tog gostovanja, posetili smo Srpsku akademiju nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu, a nakon toga i Muzej savremene umetnosti Republike Srpske u Banja Luci. Ovo je možda jedna izložba koja je najposećenija u istoriji naše ustanove, budući da ju je do sada videlo 60.000 posetilaca. Radujemo se što će i Čačani, ali i oni koji dođu u Čačak u narednih mesec i po imati priliku da uživaju u onome što je zaista najbolji reprezent naše nacionalne kulture – kazala je ona.

Autorka i upravnica galerije Matice srpske objašnjava šta je bila ideja i osnovna zamisao ovog događaja.

– Mi smo ovom izložbom želeli da pokažemo da je svaka kolekcija ogledalo ustanove i da je svaka kolekcija ogledalo nacionalne umetnosti. Način na koji se mi odnosimo prema tim umetnicima iz prošlosti jeste primer kako ustanove kulture treba da neguju, čuvaju, ali i popularišu umetnost za neke buduće generacije – rekla je Palkovljević Bugarski.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović govorio je o projektima koji će ove godine biti realizovani u gradu na Moravi, poput Muzeja košarke i Stalne etnografske postavke Narodnog muzeja i pozvao je mlade i kreativne umetnike da se pridruže kulturnim projektima Čačka.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: