U Smederevskoj Palanci otvorena rekonstruisana ambulanta

od strane | 09/10/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  U selu Glibovac u opštini Smederevska Palanka otvorena je obnovljena ambulanta, a na svečanosti je prisustvovala ministarka zdravlja Danica Grujičić koja je istakla da je neophodno da zdravstvena zaštita bude što bliže gradjanima i da zato ministarstvo najviše radi na jačanju primarne zdravstvene zaštite.

Ovo mesto sa oko 3000 stanovnika nekoliko godina nije imalo seosku ambulantu, a ovim otvaranjem stvoreni su uslovi za primarnu zdravstvenu zaštitu.

Grujičićeva je zahvalila lokalnoj samoupravi zato što su izdvojili sredstva da se obnovi ambulanta koja dugo nije radila.

– Očito da su slušali ono što sam govorila i što govorim poslednjih nekoliko godina, a to je da je neophodno da zdravstvena zaštita bude što bliže stanovnicima koji je koriste, jer je to jedini način da na vreme organizujete preventivne preglede kako bi zdravstveni radnici imali kompletan uvid u to kakvo nam je zdravstveno stanje stanovništva. Mislim da će mnogo značiti i ljudima koji ovde rade i žive – rekla je ministarka.

Ona je najavila da je u planu nabavka i jednog ultrazvučnog aparata za seosku ambulantu u selu Glibovac.

– EKG aparat već imaju, a ideja je i da se nabavi još jedan za male biohemijske analize krvi i onda zaista možemo da kažemo da će mladi kolega koji je ovde počeo da radi i kome je ovo prvo stalno zaposlenje, moći da napravi trijažu i uputi pacijente dalje gde treba. To je ideja, da se umrežimo svi, da pacijenti ne gube vreme na dijagnostiku – izjavila je Grujičićeva.

Ona je dodala da je u Opštoj bolnici u Smederevskoj Palanci montiran skener kao i da bi uskoro trebalo da veliki broj mladih lekera završi specijalizaciju i zaposli se u Opštoj bolnici.

Ministarka je naglasila da ministarstvo najviše radi na jačanju primarne zdravstvene zaštite odnosno lekara opšte prakse kao i da na svakom mestu gde ima dve, tri hiljade ljudi treba otvoriti ovakvu jednu ambulantu.

Grujičićeva je posetila i Opštu bolnicu i Dom zdravlja u Smederevskoj Palanci gde je održala sastanak sa direktorima ove dve zdravstvene ustanove kako bi dogovorili dalje korake u cilju njihovog povezivanja i rekonstrukcije Opšte bolnice.

– Opšta bolnica u Smederevskoj Palanci je stavljena kao jedna od 13 prioritetnih za rekonstrukciju. Ono što treba uraditi jeste rekonstruisati deo koji je prilično propao i gde su operacione sale i projekat koji postoji je dobar. Mi ćemo napraviti zdravstveni centar Smederevska Palanka, da od Doma zdravlja i Opšte bolnice napravimo jednu ustanovu. Sada razmišljamo o tome da li iskorostiti već postojeće prostorije. Moramo praviti racionalizaciju da bismo bili efikasni – ocenila je ministarka.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Želimir Žilnik dobitnik nagrade Beogradski pobednik 52. FEST-a

(Foto: CEBEF/Stefan Đaković)  Ovogodišnji Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljen Želimiru Žilniku, jednom od najznačajnijih i najplodnijih reditelja naše kinematografije. Želimir Žilnik spada u ključne figure i začetnike srpskog i...

Više...

Završen sastanak premijerke Ane Brnabić sa poljoprivrednicima

(Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima poljoprivrednika a na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo poljoprivrede uradi predlog izjave o obrađivanju zemljišta, koji će sačekati formiranje nove Vlade...

Više...