U Skadarliji otkriven spomenik Tomi Zdravkoviću

od strane | 02/10/2023 | Kultura, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Spomenik srpskom kantautoru, umetniku i pevaču narodne muzike Tomi Zdravkoviću otkrili su u Skadarliji članovi njegove porodice zajedno sa gradonačelnikom Beograda Aleksandrom Šapićem i predsednikom SDP Srbije Rasimom Ljajićem koji je pokrenuo inicijativu za postavljanje spomenika.

– Velika mi je čast da za vreme svog mandata prisustvujem ovom važnom događaju i za Beograd i Srbiju. Toma je simbol jednog vremena, kulture i duše srpskog naroda. Broj ljudi koji se skupio pokazuje koliko je Toma važan za Srbiju i duh srpskog naroda koji je on na sebi svojstven način uspevao da je prenese kroz svoje pesme – izjavio je Šapić prilikom otkrivanja i dodao da će Skadarlija sasvim sigurno u budućnosti biti prepoznata kao „Tomina ulica“.

Ljajić je zahvalio i bivšim i sadašnjim čelnicima Grada Beograda jer su, kako je rekao, u jednoj transparentnoj atmosferi pomogli da se ispoštuju sve zakonske obaveze kako bi se realizovala inicijativa koju je podržalo više hiljada građana Beograda, ali i mnogo onih širom Srbije.

On je istakao da otkriveni spomenik slavi najpre velikog umetnika, tekstopisca, stvaraoca pa tek pevača, značajnog za celu Srbiju, ali i onaj veliki prostor na kome je stvarao.

– Ovo je spomenik svim Brankama, Dankama, Jelenama, Ljiljanama, svim palmama na obali mora, svim prokletim nedeljama, kafanama, spomenik svim Tominim pesmama, tim vremenima, ali i Tomi Zdravkoviću kao čoveku – zaključio je Ljajić.

Inicijativu za postavljanje spomenika Ljajić je podneo pre tačno dve godine i dva dana. On je tada rekao da će spomenik biti simbol jedne kulture u jednoj zemlji koja je nestala upravo 1991. godine kada je ovaj umetnik preminuo, a da je Toma jedinstvena pojava čemu govori i činjenica da su njegove pesme na jednak način doživljavane od Triglava do Đevđelije.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: