U PTT muzeju otvorena izložba „Kraljevina Srbija u Prvom svetskom ratu 1914-1915“

od strane | 01/03/2023 | Kultura, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Tematska izložba „Kraljevina Srbija u Prvom svetskom ratu 1914-1915“ otvorena je do 14. marta u PTT muzeju, u ulici Majke Jevrosime 13 u Beogradu.

Izložbu je otvorio nekadašnji predsednik Saveza filatelista Srbije Milan Radovanović, koji je poslednje dve decenije posvetio istraživanju poštanske istorije Srbije u Prvom svetskom ratu.

Na ovoj postavci biće predstavljene dopisne karte – pisma, dopisnice, razglednice i knjige u kojima autor Radovanović dokumentuje vrednost pošte, ne samo kao sredstva komunikacije u smislu događanja na frontu, već i pošte kao lične vesti.

– U prilog tome govore i podaci iz knjige iz kojih saznajemo da je kroz Solun prošlo više od 23 miliona poštanskih pošiljka i iz Soluna, što je zaista impozantno. Pošta je u ratnim razaranjima i golgoti za naše vojnike i one koji su ih čekali kod kuće značila vest, često jedinu. Dakle, pošta je bila vesnik sreće i nesreće, radosti i tuge, nadanja i beznađa, očekivanja i razočaranja – izjavio je Radovanović.

On je na temu Kraljevine Srbije u Prvom svetskom ratu objavio više od 100 radova u zemlji i inostranstvu.

Rukovodilac Sektora za poslove PTT muzeja u Pošti Srbije Marko Jelić zahvalio se predsedniku filatelista Srbije na pomoći i nada se da će ova izložba biti korisna i javnosti.

– Veoma smo zahvalni za svesrdnu stručnu pomoć prof. dr Radovanovića, kao i ustupanje fonda za potrebe izložbe. Drago nam je što će javnost biti u prilici da uživa u segmentu naše baštine koji pored filatelističke vrednosti ima mnogostruki istorijski značaj – zaključio je Jelić.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...