U PTT muzeju otvorena izložba „Kraljevina Srbija u Prvom svetskom ratu 1914-1915“

od strane | 01/03/2023 | Kultura, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Tematska izložba „Kraljevina Srbija u Prvom svetskom ratu 1914-1915“ otvorena je do 14. marta u PTT muzeju, u ulici Majke Jevrosime 13 u Beogradu.

Izložbu je otvorio nekadašnji predsednik Saveza filatelista Srbije Milan Radovanović, koji je poslednje dve decenije posvetio istraživanju poštanske istorije Srbije u Prvom svetskom ratu.

Na ovoj postavci biće predstavljene dopisne karte – pisma, dopisnice, razglednice i knjige u kojima autor Radovanović dokumentuje vrednost pošte, ne samo kao sredstva komunikacije u smislu događanja na frontu, već i pošte kao lične vesti.

– U prilog tome govore i podaci iz knjige iz kojih saznajemo da je kroz Solun prošlo više od 23 miliona poštanskih pošiljka i iz Soluna, što je zaista impozantno. Pošta je u ratnim razaranjima i golgoti za naše vojnike i one koji su ih čekali kod kuće značila vest, često jedinu. Dakle, pošta je bila vesnik sreće i nesreće, radosti i tuge, nadanja i beznađa, očekivanja i razočaranja – izjavio je Radovanović.

On je na temu Kraljevine Srbije u Prvom svetskom ratu objavio više od 100 radova u zemlji i inostranstvu.

Rukovodilac Sektora za poslove PTT muzeja u Pošti Srbije Marko Jelić zahvalio se predsedniku filatelista Srbije na pomoći i nada se da će ova izložba biti korisna i javnosti.

– Veoma smo zahvalni za svesrdnu stručnu pomoć prof. dr Radovanovića, kao i ustupanje fonda za potrebe izložbe. Drago nam je što će javnost biti u prilici da uživa u segmentu naše baštine koji pored filatelističke vrednosti ima mnogostruki istorijski značaj – zaključio je Jelić.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...