U programu FEST-a sedam filmova koji su nominovani za nagradu Oskar

od strane | 09/02/2023 | Kultura, Srbija

(Foto: Freepik)

  Sedam ostvarenja nominovanih za najprestižniju filmsku nagradu Oskar biće premijerno prikazano za domaću publiku na 51. FESTU – „Tar“, „Živeti“, „Razgovori žena“, „Carstvo svetlosti“, „Sva lepota i krvorpoliće“, „EO“ i „Marsel školjka u cipelama“.

Film „Tar“, odmah nakon svetske premijere u Veneciji, gde je odneo nagradu za najbolju glumicu Kejt Blančet, nominovan je za Oskara u još pet kategorija za najbolji film, režiju i originalan scenario Tod Fild, fotografiju i montažu.

Kejt Blančet se istakla kao jedan od najvećih favorita na predstojećoj dodeli Oskara. Australijanka je za ovu ulogu osvojila Zlatni globus, kao i priznanja Izbor kritičara i Udruženja njujorških kritičara.

Drama „Razgovori žena“ koji je Sara Poli režirala prema istoimenoj knjizi Mirijam Tejvs je takođe u trci za Oskara za najbolji film, kao i u kategoriji za adaptirani scenario.

U sjajnoj glumačkoj podeli su Runi Mara, Kler Foj, Džesi Bakli, Džudit Ajvi, Ben Višo i Franses Mekdormand.

Poznati engleski glumac Bil Naj prvi put je nominovan za Oskara za glavnu ulogu u britanskom filmu „Živeti“.

Romantična drama „Carstvo svetlosti“ Sema Mendesa donela je direktoru fotografije Rodžeru Dikinsu 15. nominaciju za Oskara.

Jedan od najvećih favorita za osvajanje Oskara za najbolji dokumentarni film, „Sva lepota i krvoproliće“ nagrađen je Zlatnim lavom na 79.

Poitrasova je osvojila Oskara 2015. za ostvarenje „Građanin broj 4“ o Edvardu Snoudenu.

Legendarni poljski autor Ježi Skolimovski dobitnik Zlatnog pečata Jugoslovenske kinoteke na 37. FESTU, prvi put je nominovan za Oskara u konkurenciji najboljeg međunarodnog filma za „EO“ sa Izabel Iper u glavnoj ulozi.

Na programu FEST-a je i ostvarenje „Marsel školjka u cipelama“ nominovano za najbolji animirani film, rediteljski prvenac Dina Flajšera Kampa.

Izvor: Tanjug

tagovi: fest | film | oskar

Preporučene vesti: