U Predsedništvu Srbije uručene 59. “Vukove nagrade“

od strane | 08/02/2023 | Kultura, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Kulturno-prosvetna zajednica Srbije (KPZS) danas je uručila 59. Vukove nagrade na svečanosti u Predsedništvu, pred zvanicama iz kulturnog, verskog i političkog života.

„Vukovu nagradu“ za 2022. dobili su doktor metodike matematike Vojislav Andrić, direktor Narodnog pozorišta u Užicu Zoran Stamatović i profesorka srpskog jezika Lidija Nerandžić Čanda.

Nagrada koja se dodeljuje za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru, uručena je i slikaru Pavlu Popoviću i kompozitoru Radetu Radivojeviću.

Na osnovu odluke žirija dobitnici „Vukove nagrade“ su i književnici Milivoje R. Jovanović, Lune Levajac, Živojin Rakočević, Đorđe Sibinović i Momčilo Spasojević.

Predsednik žirija Darko Tanasković je istakao da je njihov posao bio nezahvalan i težak, jer su od predloženih 84 kandidata skoro svi zaslužili priznanje, ali se nada da je njihova odluka ispravna pošto je doneta jednoglasno.

Žiri „Vukove nagrade“ činili su i Predrag Marković, Zoran Gutović, Uroš Dojčinović, Bora Dugić, Selimir Radulović, Elizabeta Ristanović, Radovan Trnavac i Živorad Ajdačić.

„Izuzetnu Vukovu nagradu“ dobili su književnik Novica Đurić i jezikoslovac Miloš Kovačević.

Od ustanova ovo priznanje dobili su Matematičko društvo „Arhimedes“, Narodna biblioteka Osečina, Srpska čitaonica u Irigu i kulturna manifestacija „Belovodska rozeta“.

U ime svih dobitnika, Kovačević se obratio prisutnima kratkim slovom o Karadžiću, gde je, između ostalog, rekao da je „neophodno zakonski zaštiti srpski jezik i ćirilicu koji su u teškom stanju“.

– Čuvajmo naš srpski jezik jer on nema nikog osim nas. A time čuvamo i Vuka i nas kao Srbe – rekao je Kovačević.

Državni sekretar Ministarstva prosvete Ivica Radović je istakao da visokom društvenom značaju „Vukove nagrade“ doprinosi održavanje ove svečanosti u Predsedništvu.

– To govori o visokom vrednovanju nagrade od strane predsednika Aleksandra Vučića – istakao je Radović.

Generalni sekretar KPZS Živorad Ajdačić je izjavio da se ponose dobitnicima koji su svoj život delima i pregalaštvom posvetili lepoti, humanosti, miru i stvaranju, čineći svakodnevno našu Srbiju lepšom i boljom.

Predsednik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore Momčilo Vuksanović je poručio da Srbi u Crnoj Gori ostaju jedinstveni u želji za povezanošću sa svojim narodom u Srbiji i Republici Srpskoj.

„Vukova nagrada“ za pojedince se sastoji od diplome, rada slikara Radomira Stevića Rasa, plakete sa likom Vuka Karadžića – delo vajara Nebojše Mitrića, kao i knjige Milovana Vitezovića o Karadžiću.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Tamara Vučić i Peng Lijuan obišle Narodni muzej Srbije

(Foto: Tanjug/Jadranka Ilić)  Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić obišla je danas sa suprugom predsednika Kine profesorkom Peng Lijuan Narodni muzej Srbije gde je kineska gošća mogla da se upozna sa značajnim srpskim slikarskim delima, ali i rukotvorinama "Etno...

Više...