U Predsedništvu Srbije uručene 59. “Vukove nagrade“

od strane | 08/02/2023 | Kultura, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Kulturno-prosvetna zajednica Srbije (KPZS) danas je uručila 59. Vukove nagrade na svečanosti u Predsedništvu, pred zvanicama iz kulturnog, verskog i političkog života.

„Vukovu nagradu“ za 2022. dobili su doktor metodike matematike Vojislav Andrić, direktor Narodnog pozorišta u Užicu Zoran Stamatović i profesorka srpskog jezika Lidija Nerandžić Čanda.

Nagrada koja se dodeljuje za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru, uručena je i slikaru Pavlu Popoviću i kompozitoru Radetu Radivojeviću.

Na osnovu odluke žirija dobitnici „Vukove nagrade“ su i književnici Milivoje R. Jovanović, Lune Levajac, Živojin Rakočević, Đorđe Sibinović i Momčilo Spasojević.

Predsednik žirija Darko Tanasković je istakao da je njihov posao bio nezahvalan i težak, jer su od predloženih 84 kandidata skoro svi zaslužili priznanje, ali se nada da je njihova odluka ispravna pošto je doneta jednoglasno.

Žiri „Vukove nagrade“ činili su i Predrag Marković, Zoran Gutović, Uroš Dojčinović, Bora Dugić, Selimir Radulović, Elizabeta Ristanović, Radovan Trnavac i Živorad Ajdačić.

„Izuzetnu Vukovu nagradu“ dobili su književnik Novica Đurić i jezikoslovac Miloš Kovačević.

Od ustanova ovo priznanje dobili su Matematičko društvo „Arhimedes“, Narodna biblioteka Osečina, Srpska čitaonica u Irigu i kulturna manifestacija „Belovodska rozeta“.

U ime svih dobitnika, Kovačević se obratio prisutnima kratkim slovom o Karadžiću, gde je, između ostalog, rekao da je „neophodno zakonski zaštiti srpski jezik i ćirilicu koji su u teškom stanju“.

– Čuvajmo naš srpski jezik jer on nema nikog osim nas. A time čuvamo i Vuka i nas kao Srbe – rekao je Kovačević.

Državni sekretar Ministarstva prosvete Ivica Radović je istakao da visokom društvenom značaju „Vukove nagrade“ doprinosi održavanje ove svečanosti u Predsedništvu.

– To govori o visokom vrednovanju nagrade od strane predsednika Aleksandra Vučića – istakao je Radović.

Generalni sekretar KPZS Živorad Ajdačić je izjavio da se ponose dobitnicima koji su svoj život delima i pregalaštvom posvetili lepoti, humanosti, miru i stvaranju, čineći svakodnevno našu Srbiju lepšom i boljom.

Predsednik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore Momčilo Vuksanović je poručio da Srbi u Crnoj Gori ostaju jedinstveni u želji za povezanošću sa svojim narodom u Srbiji i Republici Srpskoj.

„Vukova nagrada“ za pojedince se sastoji od diplome, rada slikara Radomira Stevića Rasa, plakete sa likom Vuka Karadžića – delo vajara Nebojše Mitrića, kao i knjige Milovana Vitezovića o Karadžiću.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...